Wetenschappers hebben twee nieuwe dinosaurussoorten ontdekt. Het gaat om een Noord-Amerikaanse herbivoor en een dwergdinosaurus. De laatste leefde in Europa, is een meter lang en had een hoorn op de kop. Daarmee is het de eerste gehoornde Europese dinosaurus ooit gevonden.
De Noord-Amerikaanse dinosaurus heeft de naam Jeyawati gekregen (zie de foto onderaan dit artikel). Het dier heeft sterke tanden en kaken die het mogelijk maakten om de meest taaie planten naar binnen te werken. De dinosaurus leefde miljoenen jaren geleden in het huidige Mexico.
De dinosaurus met de hoorn heet Ajkaceratops (zie tekening hiernaast). De restanten van het dier werden gevonden in het huidige Hongarije. Toen de dinosaurussen nog leefden, was dit gebied een eilandje. Net als Jeyawati eet de Ajkaceratops voornamelijk planten. Behalve in Hongarije was de dinosaurus ook in het oosten van Azië en het westen van Noord-Amerika te vinden.
Hoe de Ajkaceratops vanaf het vaste land op een eiland als Hongarije terecht is gekomen, is onbekend. Wetenschappers zijn er echter van overtuigd dat de dinosaurus van eiland naar eiland is gereisd. Wellicht door van rots naar rots te springen, via één of andere landbrug of simpelweg door te zwemmen.