TU Delft komt met airbag voor vallende bejaarden

Zodra een oudere valt, ontvouwt zich vanuit een gordel rond de heupen een kussentje dat de kans op letsel aan de heup verkleint.

De valairbag is onder meer het werk van Heike Vallery, verbonden aan de TU Delft. Hij doet onderzoek naar het valalgoritme dat instabiliteit bij ouderen voorspelt. Dat algoritme wordt in de airbags ingebouwd en zorgt ervoor dat de airbag zich op tijd opblaast. Voor de ontwikkeling van de airbag werkte Vallery samen met een Nederlandse start-up WOLK BV.

De airbag zit opgevouwen in een band om de taille. “De gebruiker ondervindt er zelf geen last van,” vertelt Filippo van Hellenberg Hubar van WOLK BV. “De airbag is comfortabel, makkelijk in gebruik en onder de meeste kleren te dragen. De kussens kunnen zich aan drie zijdes ontvouwen (links, rechts en achter) waardoor de gebruiker het minst risico loopt op letsel aan de heup.”

Statistieken van Veiligheid NL laten zien dat in 2014 88.000 ouderen op de spoedeisende hulp belandden door een val. Maar liefst 3000 ouderen overleden door een val. De airbag kan hopelijk verandering brengen in die cijfers en ouderen die niet meer zo stabiel zijn, beschermen tegen lichamelijk letsel.

WOLK BV hoopt in het eerste kwartaal van 2017 een volledig functioneel prototype – met daar ingebouwd het valalgoritme van Vallery – te kunnen presenteren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd