Tombe van Egyptische legerchef gevonden

Archeologen hebben het graf van de burgemeester van Memphis gevonden. De 3300 jaar oude tombe van Ptahmes werd al in de negentiende eeuw door schatzoekers ontdekt, maar raakte daarna weer kwijt, doordat woestijnzand de tombe bedekte.

Ptahmes was niet alleen burgemeester van de oude hoofdstad van Egypte, maar ook legerchef, schatbewaarder en geschiedschrijver aan het hof van farao Seti I en zijn zoon Ramses II. Beide farao’s regeerden in de dertiende eeuw voor Christus.

Saqqara

De tombe bevindt zich in de dodenstad: Saqqara, iets ten zuiden van Caïro. De schatzoekers uit de negentiende eeuw hadden al het nodige uit de tombe weggenomen. Een deel van deze kunstvoorwerpen wordt al jaren tentoongesteld in musea in Nederland, de VS, Italië en Egypte. Lang vormden deze voorwerpen de enige aanwijzingen voor de exacte locatie van de tombe.

Mummie
Uiteindelijk vonden de archeologen de tombe tijdens nieuwe opgravingen. Deze begonnen al in 2005. Nog lang niet alle delen van de tombe zijn blootgelegd. Zo zijn de binnenste kamers en de mummie van Ptahmes nog niet ontdekt.

Wel ontdekten de archeologen een aantal levendige muurschilderingen waarop onder meer te zien is hoe mensen vanuit hun bootjes aan het vissen zijn. Ook zijn er amuletten en fragmenten van standbeelden aangetroffen.

In de tombe bevond zich ook deze - nog niet voltooide - muurschildering. Foto: AP / Supreme Council of Antiquities

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd