The truth is out there: ‘De Nieuwe Wereldorde’

Iedere week bespreekt Scientias.nl een bekende of minder bekende complottheorie. Deze week: Er zouden groepen hooggeplaatste figuren zijn die een Nieuwe Wereldorde willen beginnen.

Eén overheid voor de hele wereld. Alle zeven miljard mensen onder de regering van een select groepje personen. Achter de schermen zou volgens sommigen al hard worden nagedacht over het samenstellen van een globale regering, eentje waarin wij niets te zeggen hebben.

De Nieuwe Wereldorde is een bekend begrip, maar niet zo eenduidig. De plannen voor het creëren van een wereldregering kent vele vormen in verschillende verhalen, maar de strekking blijft wel hetzelfde: hooggeplaatste wereldleiders die in het geheim bij elkaar komen om de toekomst van onze planeet te bepalen.

Bilderberggroep
Eén van de bekendste groeperingen die bezig zou zijn met een nieuwe wereldorde, is de Bilderberggroep. Deze mysterieuze kliek komt jaarlijks bijeen om te praten over… Ja, wat eigenlijk? Dat weten alleen de aanwezigen. De allereerste Bilderbergbijeenkomst was een conferentie die in 1954 hier in Nederland werd georganiseerd, in het Bilderberghotel in Oosterbeek. Sindsdien vindt de bijeenkomst jaarlijks plaats op diverse locaties over de hele wereld. Op de conferentie zouden de groten der aarde samenkomen om te praten over de toekomst van de wereld, de economie, globale veiligheid en andere prangende zaken. Veel theoretici zien instanties als de EU, de NAVO en de VN als eerste stappen richting deze totalitaire vorm van heerschappij.

Wist u dat…

… de Bilderberggroep mede gesticht is door niemand minder dan Prins Bernhard?

Geheimhouding
Hoewel de Bilderberggroep verrassend open is over haar gastenlijst, blijft het een raadsel wat er op de meetings besproken wordt. Iedere aanwezige dient een zeer strikte geheimhoudingsverklaring te tekenen, journalisten mogen niet eens in de buurt van het hotel komen, en er klapt vrijwel nooit iemand uit de school.

In zwijgen gehuld
Ook wanneer we een rondje bellen voor meer informatie blijft het angstvallig stil. “Daar worden we zo vaak over gebeld, daar gaan we niet meer op in,” verzucht een medewerkster van het Bilderberghotel in Oosterbeek, waar de groep geboren werd. Het Ministerie van Algemene Zaken zegt “op zulke vragen geen serieus antwoord te gaan geven.” (Demissionair) premier Mark Rutte was vorig jaar aanwezig op de Bilderbergconferentie, samen met D66-leider Alexander Pechtold. Waar de politici over gesproken hebben in Virginia, is zelfs na Kamervragen niet bekend gemaakt.

Wereldheerschappij
Er zijn serieuze en minder serieuze theorieën over wat zich achter de gesloten deuren van de conferentie afspeelt, maar er zijn talloze blogs en websites te vinden waarop wordt gespeculeerd over de werkelijk besproken onderwerpen. Een paar daarvan laten zich raden: De groep zou uit zijn op wereldheerschappij, met gezamenlijke regering, munt, en leger. Andere, meer extreme verhalen, spreken over een aanstaande nucleaire wereldoorlog of het verbergen van grote geheimen (zoals het bestaan van aliens).

Feit of fictie?
Omdat er zoveel verhalen bestaan, is het soms moeilijk om feiten van fictie te onderscheiden. Zeker is in ieder geval dat de Bilderbergconferentie ieder jaar plaatsvindt, en we weten dat er altijd internationaal grote namen aanwezig zijn. Maar niet alleen de Bilderbergconferentie is in nevelen gehuld. Er zijn meer van zulke groeperingen. De Illuminatie bijvoorbeeld. Van deze groep weten we dat deze er ooit is geweest, maar dat deze al sinds lange tijd niet meer bestaat, althans niet in de vorm waarin deze indertijd in het leven is geroepen. We weten dat wereldleiders vaak lid zijn (geweest) van bekende maar mysterieuze groepen, maar de fijne details blijven onbekend.

De Skulls ‘n Bones Society is ook zo’n geheime groep waar veel mystiek omheen hangt. Het is een genootschap op de Yale Universiteit waar veel prominente mensen lid van waren, zoals Amerikaanse presidenten en bankiers. Wat er precies tussen de leden onderling wordt besproken, blijft ook strikt geheim.

Boek
Ook de Amerikaanse schrijver Arthur Goldswag zegt weinig waarheid te zien in de wildgroei van speculaties. Hij schreef eerder een boek over complottheorieën, in het bijzonder over geheime genootschappen. De schrijver heeft wel een idee waarom mensen graag geloven in deze wilde verhalen. “Het heeft te maken met een afkeer en wantrouwen van de overheid,” vertelt hij aan Scientias.nl. “Mensen wantrouwen de overheid vaak. Het is onduidelijk wat er nu precies gebeurt in de achterkamertjes, en dan wordt er al snel gespeculeerd over alles wat het daglicht niet kan verdragen.” Hij benadrukt niet te weten wat er echt bij de Bilderberggroep gebeurt, “maar het lijkt me sterk dat het echt onfrisse zaken zijn. Dan zou er wel iemand uit de school zijn geklapt.”

Niet zeker
Ook zegt Goldswag niet zeker te weten wat er in werkelijkheid nog waar is van geheime genootschappen die wereldheerschappij willen. “Je kunt niet zeker weten of die groepen er zijn, want als er zulke plannen zouden liggen, worden die natuurlijk heel goed geheim gehouden. Maar er is gewoon geen bewijs of zelfs maar aanwijzing te vinden dat er echt constructief wordt gewerkt naar één wereldmacht die buiten de bevolking omgaat.”

Volgens Goldswag gaan mensen heel bewust op zoek naar losse aanwijzingen, om die vervolgens aan elkaar te plakken. “En dan raken ze ervan overtuigd dat het om de waarheid gaat. Maar één echt duidelijke aanwijzing voor een Nieuwe Wereldorde is er niet te vinden.”

Volgende week behandelen we op Scientias.nl een nieuwe theorie. Kent u ook een complottheorie waar u meer over zou willen weten? Laat het ons dan weten in de comments of via Twitter, of mail naar tijs@scientias.nl.

Bronmateriaal

"Who Are The Bilderberg Group?" - Squidoo.com

"The Bilderberg Group" - Bilderbergmeetings.org

"The True Story of the Bilderberg Group - GlobalResearch.ca

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door de:Benutzer:Verwüstung (cc via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd