Testosteronniveau van man keldert door kind

Zodra mannen vader worden, neemt de hoeveelheid testosteron in hun lichaam af. Dat blijkt uit onderzoek.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat mannen die net vader waren geworden minder testosteron in hun bloed hadden dan mannen die nog geen kinderen hadden. Maar het bleef onduidelijk of die daling in testosteron veroorzaakt werd door de komst van het kind of dat mannen die kinderen kregen van zichzelf al minder testosteron in het lichaam hadden.

WIST U DAT…

Onderzoek
Wetenschappers besloten daarom een onderzoek te starten. Ze maakten hiervoor gebruik van een studie die in 1983 begon en nog steeds loopt. Voor dit onderzoek werden 3000 zwangere vrouwen verzameld. De gezondheid van hun kinderen werd nauwlettend in de gaten gehouden. Ondertussen hebben die kinderen zelf al weer kinderen. De onderzoekers bestudeerden 600 mannen van 21 en maten zowel ‘s ochtends als ‘s avonds de hoeveelheid testosteron. Ze herhaalden dat toen de mannen 25 waren.

Resultaten
De resultaten zijn opvallend. De mannen die de meeste testosteron in hun bloed hadden, hadden de grootste kans om een toegewijde partner en vader te worden. Maar wanneer het zover was, daalde die hoeveelheid testosteron sterk. Jonge vaders zagen hun testosteron ‘s ochtends met 26 procent teruglopen en ‘s avonds met 34 procent. De mannen die de meeste tijd met hun kinderen doorbrachten, hadden de laagste hoeveelheid testosteron. Ook bleek er een verband te zijn tussen de leeftijd van een kind en testosteron: het hormoon daalde het sterkst bij mannen met kinderen jonger dan een maand oud. Mannen die geen vader waren, zagen hun testosteron ook dalen (omdat ze ouder werden), maar die daling was niet zo sterk: 12 procent in de ochtend en 14 procent in de avond.

Meer

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat mannen met meer testosteron in hun lichaam een grotere kans hebben op huwelijksproblemen. Ook scheiden ze sneller. Andere experimenten toonden aan dat mannen met veel testosteron in het lichaam minder de behoefte voelen om te reageren op een huilende baby.

Verklaring
De onderzoekers kunnen de resultaten wel verklaren. “De daling in testosteron is een biologische aanpassing die mannen helpt om hun prioriteiten te veranderen wanneer er kinderen komen,” legt onderzoeker Christopher Kuwaza uit. Het onderzoek bewijst dat mannen ‘gemaakt’ zijn om bij de opvoeding van kinderen te helpen en dus niet alleen maar bedoeld zijn om in de materiële behoeften van het gezin te voorzien.

Het volledige onderzoek naar het testosteronniveau van (jonge) vaders is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

"Fatherhood Decreases Testosterone" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door syfon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd