Terroristische aanslagen zien, vergroot chronische pijn

Op televisie zien hoe terroristen raketaanslagen plegen, vergroot de pijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder mensen met chronische pijn: hun pijn intensiveert wanneer ze beelden van aanslagen zien.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Clinical Psychology in Medical Settings. Ze baseren hun conclusie op een experiment.

Experiment
De onderzoekers verzamelden 55 mensen met chronische pijn en lieten de proefpersonen een vragenlijst invullen. Aan de hand van die vragenlijst kon worden vastgesteld hoe het zat met de pijn van de proefpersonen. Ook werd er gevraagd naar angsten en depressieve gevoelens. Proefpersonen vulden die vragenlijst voor- en nadat raketaanslagen waren gepleegd op het zuidelijke deel van Israël in. Ook stelden de onderzoekers na de aanslag vast in hoeverre de proefpersonen direct of indirect aan de aanvallen waren blootgesteld.

WIST U DAT…

Conclusie
“Blootstelling aan de media-aandacht voor terroristische raketaanslagen, vergroot de pijn bij mensen die reeds lijden aan chronische pijn,” concluderen de onderzoekers. Het wijst erop dat mensen met chronische pijn extra aandacht verdienen wanneer ze direct of indirect in aanraking komen met aanslagen.

Ook wijst het onderzoek erop dat er een verband is tussen de hoeveelheid stress die een persoon ervaart en hoe vaak deze op tv naar beelden van de aanslagen kijkt. De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. Wanneer mensen het voor de aanslagen al niet zo gemakkelijk hebben en te maken hebben met tegenspoed kunnen ze wellicht minder goed omgaan met stressvolle situaties zoals een aanslag. En dat zou ertoe leiden dat ze op zoek gaan naar meer informatie over de gebeurtenis.

Bronmateriaal

"Viewing terrorist attacks on TV increases pain intensity -- Ben-Gurion U. researchers" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matt Morgan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd