André Kuipers veilig geland op aarde

Astronaut Andre Kuipers is zojuist veilig geland op aarde. Om 10:15 uur Nederlandse tijd raakte de Soyuz-capsule het zand van de Kazachstaanse woestijn. Andre Kuipers werkte en leefde 193 dagen aan boord van het internationale ruimtestation. Hiermee is hij de Nederlandse astronaut die het langst in de ruimte verbleef. Tevens is het de langste Europese ruimtemissie ooit.

Gisteren plaatste Kuipers zijn laatste tweet vanuit het ruimetstation:

Terugreis
Kuipers en zijn collega’s verlieten vanochtend om 6:48 uur het ISS. De terugreis naar de aarde duurde 3,5 uur en verliep zonder problemen. Net voor tien uur begon de Soyuz-capsule aan de tocht door de dampkring. Dit is de meest spannende fase. Klappen de parachutes goed uit? Werkt het hitteschild goed? Gelukkig functioneerde de Soyuz-capsule perfect, waardoor het ruimtevaartuig met Kuipers en zijn collega’s zacht neerdwarrelde.

André Kuipers: terug op aarde.
Familie
De komende uren zal de astronaut naar Houston vliegen om herenigd te worden met zijn familie. Kuipers en zijn familieleden konden elkaar het afgelopen half jaar regelmatig spreken, bijvoorbeeld via telefoon of via webcam. Kuipers was ook heel actief op Twitter.

Afkicken?
De grote vraag is hoe André Kuipers zelf terugkijkt op zijn landing. Natuurlijk zal hij blij zijn dat hij veilig is geland, maar hij weet ook dat het zijn laatste keer in de ruimte is geweest. En na zo’n lang verblijf in de ruimte, zal het best weer even ‘afkicken’ zijn.

Terugblik
Gelukkig laat André Kuipers mooie dingen achter, zowel voor de wetenschap als voor de mensheid. Hij maakte prachtige foto’s van de aarde en werkte aan allerlei experimenten.

Bronmateriaal

NASA TV & Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd