De T. rex was het landdier met de sterkste kaken ooit. Geen enkel levend of uitgestorven landdier kan eraan tippen.
Dat schrijven de onderzoekers in het blad Biology Letters. Ze baseren hun conclusie op computermodellen waarmee ze de kaakspieren van de Tyrannosaurus rex reconstrueerden en ze vervolgens in actie konden zien.
Mens
En het bleef niet bij de T. rex. De onderzoekers bestudeerden ook de kaken van mensen, de alligator, een jonge T. rex en de Allosaurus (ook een vleesetende dinosaurus). Met behulp van de computer vergrootten ze de schedels van deze soorten net zolang tot ze zo groot waren als die van een T. rex. De kracht van de kaakspieren werd daarmee ook groter. Maar niet zo groot als die van de T. rex. De onderzoekers leiden daaruit af dat de T. rex wel de sterkste beet van alle levende en uitgestorven landdieren moest hebben.
Veel sterker
Uit het onderzoek blijkt ook dat de kaakspieren van de T. rex veel sterker waren dan gedacht. Men vermoedde altijd dat de beet van de dinosaurus een kracht van 8000 tot 13.400 Newtons had. Dat lijkt veel, maar van een beest van 6000 kilo mogen we toch wel wat meer verwachten, zo vermoedden de onderzoekers. En dus pakten ze de computermodellen er weer bij om de kracht van de T. rex nog preciezer te kunnen achterhalen. Een lastige klus, want niemand weet precies hoe de spieren van de dino eruit zagen. Toch durven de onderzoekers te stellen dat de kaakspieren een kracht tussen de 20.000 en 57.000 Newtons had.
Jonkie
De T. rex werd niet met die kracht geboren, zo blijkt uit het onderzoek. De jonge T. rex had een aanzienlijk zwakkere beet. Waarschijnlijk had deze dan ook een iets ander dieet dan de volwassen T. rex.
“Onze resultaten laten zien dat de T. rex een enorm sterke beet had,” vertelt onderzoeker Karl Bates. “En dat maakt het tot één van de meest gevaarlijke roofdieren die ooit op onze planeet rondliepen.”