Gestrest mens kan beter niet beslissen

Gestreste mensen zijn minder goed in staat om juiste beslissingen te nemen. Ze zien het namelijk te rooskleurig in.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Southern California dat in het blad Current Directions in Psychological Science verschijnt. De wetenschappers baseren hun conclusies op experimenten.

Experiment
De onderzoekers gaven een aantal proefpersonen de opdracht om hun hand in ijswater te houden. Andere proefpersonen moesten een toespraakje houden. Beide scenario’s zorgden voor stress. Opvallend genoeg zorgde die stress ervoor dat mensen zich meer richtten op positieve argumenten en negatieve argumenten bagatelliseerden. En dat is heel verrassend, zo vindt ook onderzoeker Mara Mather. “Stress wordt normaal gesproken geassocieerd met negatieve ervaringen, dus je zou verwachten dat ze zich meer zouden richten op negatieve uitkomsten.”

Man versus vrouw

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen heel anders op stress reageren dan vrouwen. Mannen zijn in stressvolle situaties bereid om nog meer risico te nemen, terwijl vrouwen juist minder bereid zijn om risico’s te nemen.

Impuls
Toch is het wel te verklaren. Wanneer mensen met stress te maken hebben, zijn ze minder goed in staat om impulsen te onderdrukken. Stel: u zit rustig aan tafel en iemand biedt u een taartje aan. U bent aan de lijn, dus u weigert. Maar wanneer u te maken heeft met stress, zult u eerder de positieve kant (het is lekker) er van inzien dan de negatieve kant (het is slecht voor de lijn). Het verklaart ook waarom lijnen in sommige gevallen zo lastig is. Als lijnen stress met zich meebrengt, is het lastiger om de verleidingen te weerstaan. Dat zorgt voor nog meer stress en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Dat geldt overigens niet alleen voor lijnen. Maar bijvoorbeeld ook voor het gebruik van drugs. “De drang om die beloning te krijgen wordt sterker en mensen zijn minder goed in staat om die te weerstaan.”

Volgens de onderzoekers is het heel belangrijk om te weten hoe stress onze beslissingen beïnvloed. We maken vaak op heel stressvolle momenten namelijk heel belangrijke beslissingen. Het is goed als we ons er dan van bewust zijn dat we geneigd zijn om vooral de positieve argumenten zwaar te laten meewegen.

Bronmateriaal

"Stress Changes How People Make Decisions" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door bottled_void (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd