Asteroïde 2011 AG5 zorgt voor onrust

Een asteroïde zorgt voor onrust nu duidelijk is geworden dat deze in 2040 op aarde neer kan storten. Maar is die onrust terecht?

Het draait allemaal om de asteroïde 2011 AG5. De asteroïde is ongeveer 140 meter breed en werd in 2011 ontdekt.

VN
Dat de asteroïde nu van zich laat horen, heeft alles te maken met een bijeenkomst van de UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) eerder deze maand. Tijdens deze bijeenkomst stond ook de asteroïde 2011 AG5 op de agenda. Besloten werd dat een team van onderzoekers de asteroïde de komende tijd moest bestuderen.

WIST U DAT…

…wetenschappers al verschillende manieren bedacht hebben om inslagen op aarde te voorkomen? En nee, Bruce Willis wordt niet bij die plannen betrokken.

Onterechte onrust
En dat heeft voor wat onrust gezorgd. Onterecht. Want het staat zeker niet vast dat de asteroïde in 2040 voor problemen gaat zorgen. Zoals gezegd is deze asteroïde ons nog maar sinds kort bekend. Dat betekent dat ook de baan van de asteroïde nog niet helemaal in kaart is gebracht. En pas als we meer weten over die baan, kunnen we iets zinnigs zeggen over een eventuele inslag.

Geen reden tot zorg
2011 AG5 bevindt zich op dit moment op niveau 1 op de Torino-schaal. Wat betekent dat? NASA legt dat niveau als volgt uit: “Huidige berekeningen laten zien dat de kans op een botsing extreem onwaarschijnlijk is.” Ook benadrukt NASA dat er geen reden is voor ongerustheid. “Nieuwe observaties zullen er hoogstwaarschijnlijk toe leiden dat er naar niveau 0 wordt bijgesteld.” En niveau 0 staat voor: geen gevaar. Zijn het zomaar woorden om ons kalm te houden? Zeker niet. In het verleden hebben asteroïden al meerdere malen op niveau 1 gestaan. Er is zelfs een asteroïde geweest die op niveau 4 (de Torino-schaal heeft tien niveaus) werd geplaatst. Maar na nader onderzoek is ook deze naar niveau 0 verplaatst. Wat soms in eerste instantie gevaarlijk lijkt, blijkt bij nader inzicht vaak toch mee te vallen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat 2011 AG5 geen factor is om rekening mee te houden. Het kan zeker geen kwaad om de asteroïde te bestuderen. Maar het kan ook zeker geen kwaad om de kalmte te bewaren. Op dit moment is de kans dat de asteroïde in 2040 op aarde neerstort, 1 op 625. Oftewel: er is 99,84000000 procent kans dat deze niet in 2040 op aarde neerstort. En met die cijfers in gedachten kunnen wij wel wat scenario’s bedenken die u eigenlijk meer zorgen zouden moeten baren dan 2011 AG5.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd