T. rex: een ordinaire dief of een gevreesde jager?

De vraag houdt wetenschappers allang bezig: was de Tyrannosaurus Rex net zo gevaarlijk als deze eruitzag of at hij gewoon de restjes die andere jagers achterlieten op? De kogel is nu eindelijk door de kerk: de T. rex kreeg de gelegenheid niet om voedsel van andere roofdieren te jatten en moet dus toch een zeer indrukwekkende en angstaanjagende jager zijn geweest.

Wie zich de T. rex uit Jurassic Park nog kan herinneren, kan zich wellicht moeilijk voorstellen dat dit dier alleen maar restjes eet. Toch is het niet zo’n hele gekke gedachte. Leeuwen – tegenwoordig toch wel één van de meest indrukwekkende landdieren – jagen zelf ook relatief weinig. Vaak stelen ze de prooien van andere jagers zoals hyena’s.

Zwak
Wetenschappers stelden daarnaast vast dat de armen van de T. rex vrij zwak waren. Daarmee zijn ze heel geschikt om een dier dat toch al dood is naar binnen te werken. Bovendien had de T. rex een hele gevoelige neus en dat is een handige eigenschap als er dode dieren moeten worden opgespoord.

WIST U DAT…

…de Tyrannosaurus rex waarschijnlijk een kannibaal was?

Concurrentie
Een nieuw onderzoek kijkt echter verder dan de bouw van het lichaam van de T.rex. De wetenschappers richtten zich op de concurrentie. Met welke diersoorten had de T. rex te maken als hij voedsel wilde stelen? En wat voor voedsel stal hij dan? In totaal namen de wetenschappers achttien herbivoren en tien carnivoren in beschouwing.

Overvloedig
Ze voorspellen dat ongeveer de helft van alle herbivoren die door de T. rex werden genuttigd tussen de 55 en 85 kilo wogen. De herbivoren werden opgejaagd door kleinere roofdieren die veel sneller waren en overvloediger voorkwamen dan de T. rex. Mede door die snelheid konden deze diersoorten dagelijks een jachtgebied bestrekken dat zo’n zestig keer groter was dan dat van de T. rex. Omdat de kleinere roofdieren ook nog eens veel overvloediger voorkwamen, is het aannemelijk dat de prooien in no-time weg waren. De T. rex zou dan ook geen kans hebben gehad om deze te stelen.

De T. rex, maar ook andere grote dinosaurussen moeten dan ook voornamelijk zelf voor hun eten hebben gezorgd. De grote vraag is: hoe? De T. rex was gigantisch en de jacht moet veel van zijn lichaam gevergd hebben. Wellicht ging het dier dan ook niet echt achter zijn prooien aan, maar wachtte het de prooi op en sloeg daarna toe.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd