Supersterk plakband houdt zelfs uw gewicht

Goed nieuws voor mensen die hun vrouw wel eens achter het behang zouden willen plakken. Er is nu plakband voor!

Het plakband is ontwikkeld door Duitse wetenschappers en is geïnspireerd op de plakkerige voeten van een gekko. Zoals u weet, kan een gekko tegen alle mogelijke oppervlakken oplopen. Muren en zelfs het plafond is geen probleem voor dit dier.

Plakkerig verhaal
Een gekko blijft plakken door de bijzondere haar-achtige structuur onder aan de poten. Zodra het dier een oppervlak aanraakt, ontstaat er een aantrekkingskracht tussen het oppervlak en die haartjes. Doordat de hagedissen op zo’n klein oppervlak zoveel haartjes hebben, is die aantrekkingskracht sterk genoeg om te blijven hangen.

WIST U DAT?

…gekko’s wel meer onderzoekers inspireerden? Onlangs bouwden onderzoekers nog een robot die net als een gekko tegen tal van oppervlakken kan oplopen.

Supersterk
Wetenschappers hebben zich nu door deze gekko laten inspireren en maakten een supersterk plakband. Het plakband is zelfs zo sterk dat het een volwassen man kan dragen. Daarvoor is wel een flink stuk tape nodig. Het plakband moet twintig bij twintig centimeter groot zijn.

Een onderzoeker demonstreert het supersterke tape. Foto: Universiteit van Kiel.

Het leuke aan deze vondst is natuurlijk dat iedereen plakband nodig heeft. En zeker voor mensen die graag zeker weten dat iets goed vastzit, is dit een fijne uitvinding. Of we het tape straks ook in de hobbywinkel kunnen vinden of dat het gebruik ervan weggelegd blijft voor bijzondere situaties: dat is nog even afwachten.

Bronmateriaal

"'Crazy' tape holds weight of man" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd