Nieuwe krokodillensoort was gigantisch

Wetenschappers hebben ontdekt dat een krokodil van zo’n negen meter lang 100 miljoen jaar geleden over de Marokkaanse wateren heerste.

De onderzoekers bestudeerden een stuk schedel. Al snel bleek de schedel toe te behoren aan een nieuwe soort krokodil. En die krokodil was gigantisch. “Het lijkt erop dat het dier een hoofd van twee meter lang had,” vertelt onderzoeker Casey Holliday.

Schild
Maar er is nog iets opmerkelijks aan de hand met deze krokodil. Zo heeft het dier een bijzondere structuur op de kop. Het lijkt een soort schild en waarschijnlijk gebruikte het dier het om indruk te maken op andere krokodillen.

WIST U DAT?

…er vroeger gigantische slangen waren die krokodillen aten?

Bijzonder
Het is niet voor het eerst dat een krokodil met zo’n schild gevonden wordt. Dat gebeurde aan het begin van de twintigste eeuw ook al. Maar die restanten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal verloren gegaan. En dus is dit stukje schedel van groot belang.

Lengte
De schedel van het dier werd teruggevonden in Marokko. Afgaand op de grootte van de schedel zou het dier zo’n vijftien tot achttien meter lang zijn geweest. Maar Holliday gelooft dat niet. Waarschijnlijk had het dier verhoudingsgewijs een vrij groot hoofd en was de krokodil niet veel langer dan elf meter.

Dat is natuurlijk alsnog heel indrukwekkend. En we zouden voor zo’n krokodil misschien liever een blokje omgaan. Toch waren de kaken van het beest niet supersterk, zo stellen de onderzoekers. Maar de krokodil zou wel in staat zijn geweest om vissen die in het gebied leefden en tot wel vier meter lang konden worden, te verorberen.

Bronmateriaal

"Giant 'Shieldcroc' Once Stalked Moroccan Rivers" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Henry Tsai / University of Missouri.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd