Supercomputer is mens te slim af

IBM’s supercomputer Watson heeft een speciale editie van het populaire Amerikaanse spelprogramma Jeopardy gewonnen. De afgelopen drie dagen namen twee begaafde menselijke deelnemers het op tegen de supercomputer, maar Watson was het duo te slim af. IBM won een geldbedrag van één miljoen dollar, maar geeft dit weg aan goede doelen.

Jeopardy is een populair spelprogramma in de Verenigde Staten. Het spelletje is een soort omgekeerde quizshow. Deelnemers horen een hint (bijv. ‘Een stad met bijzondere plekken als de Wallen, de Dam en de Kalverstraat’) en moeten vervolgens de bijbehorende vraag (bijv. ‘Wat is Amsterdam?’) vinden. Maar wie wint er als een supercomputer meedoet aan de wedstrijd? De mens of de computer?

NIET ALTIJD GELIJK

Op de hint ‘She died in the church and was buried along with her name, nobody came‘ antwoordde Watson ‘Wat is Eleanor Rigby?’ Toch ging het soms ook wel eens mis. Op de hint ‘Stijlvol en elegantie of studenten die allemaal in hetzelfde jaar zijn afgestudeerd‘ antwoordde Watson ‘Wat is chique‘, terwijl de correcte vraag ‘Wat is klasse‘ was.

Mooie overwinning
Na de eerste ronde deelden supercomputer en deelnemer Brad Rutter de eerste plaats met 5.000 dollar, de andere deelnemer Ken Jennings verzamelde slechts 2.000 dollar. De tweede ronde werd dinsdag gehouden. In deze ronde nam Watson een flinke voorsprong op de twee andere deelnemers. Ook in de derde ronde was Watson de andere twee te slim af. In totaal won Watson 77.147 dollar in de spelshow. Ken Jennings eindigde tweede met 24.000 dollar. Brad Rutter won 21.600 dollar.

Supercomputer
Supercomputer Watson wordt sinds 2006 door IBM ontwikkeld. De computer is slimmer dan Deep Blue, die in 1997 schaakkampioen Garry Kasparov versloeg. Watson is overigens niet verbonden met internet en heeft alle informatie op zijn harde schijven staan. Dankzij een speciaal algoritme kan Watson zeer snel informatie scannen en analyseren.

Verdiende overwinning?
“IBM heeft één van de meest verfijnde programma’s ontwikkeld”, vindt Engadget-redacteur Paul Miller. “Aan de andere kant: Jeopardy-vragen zijn niet erg moeilijk. Alle drie deelnemers wisten de antwoorden, alleen was Watson iedere keer net iets sneller dan de anderen. Een supercomputer heeft snellere reflexen dan een mens.”

Fragmenten
Hieronder een paar fragmenten uit Jeopardy.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd