Extreme regenval: klimaatverandering krijgt de schuld

Voor het eerst is een groep wetenschappers erin geslaagd om vast te stellen dat de bijdrage van de mens aan de klimaatverandering tot meer regenval op het noordelijk halfrond leidt. Tegelijkertijd legt een tweede groep wetenschappers de link tussen klimaatverandering en de overstromingen die Groot-Brittannië in 2000 troffen. Het lijkt erop dat het broeikaseffect nu toch echt zichtbaar wordt.

In de herfst van 2000 viel er meer regen dan ooit in Engeland. Sinds de metingen begonnen (in 1766) was nog nooit zoiets waargenomen. Wetenschappers van de universiteit van Oxford wilden weten in welke mate deze regenval en de overstromingen die daaruit voortvloeiden door de industrialisering veroorzaakt werd.

Emissie
Ze maakten een computermodel van de atmosfeer in die tijd. Daarnaast maakten ze een model van de atmosfeer zoals deze eruit zou zien als er geen door mensen veroorzaakte broeikasgassen in zouden zitten. “We keken hoe de uitstoot van broeikasgassen de kans op een overstroming beïnvloedden,” legt onderzoeker Pardeep Pall uit. “We ontdekten dat de emissies de kans op een overstroming in 2000 sterk vergrootte. De kans werd bijna twee keer zo groot.”

WIST U DAT…

Neerslag
De tweede studie keek naar de neerslag die het noordelijk halfrond teisterde. Ze ontdekten dat de hoeveelheid neerslag van plaats tot plaats sterk verschilde, maar over het algemeen viel in de periode tussen 1950 en 2000 steeds meer neerslag. Volgens de onderzoekers is die trend alleen te verklaren door de broeikasgassen die wij mensen in de atmosfeer hebben gebracht.

Vochtig
De klimaatverandering wordt geassocieerd met warmer weer, vochtige lucht en dus meer neerslag. Het is voor het eerst dat wetenschappers aan kunnen tonen dat de (mede door mensen veroorzaakte) klimaatverandering ook echt in meer neerslag resulteert.

De onderzoekers stellen ook vast dat de modellen die wetenschappers in het verleden gebruikten om voorspellingen te doen over de gevolgen van klimaatverandering te optimistisch zijn. Het aantal zware regenbuien is de afgelopen jaren al veel sterker gestegen dan verwacht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd