Sterkste magnetische veld ooit gecreëerd

Duitse wetenschappers hebben het vorige wereldrecord verpulverd door een magnetisch veld met een sterkte van 91,4 tesla te creëren.

Het vorige record stond op 89 tesla en is jaren geleden door Amerikanen gevestigd. De Duitsers rekenden af met het oude record door het sterkere magnetische veld gedurende enkele milliseconden vast te houden.

WIST U DAT…

…Silly Putty magneten op kan eten? Bekijk het grappige filmpje hier!

Hoeveel?
91,4 tesla is misschien niet zo concreet. Want hoeveel is dat nu precies? Even ter vergelijking: een normale koperen spoel wordt al bij 25 tesla uiteengetrokken. Dat komt doordat de elektrische stroom die door de spoel loopt een magnetisch veld genereert. Dit magnetische veld gaat een krachtmeting aan met de elektronen en die krachtmeting kan ervoor zorgen dat een magneet letterlijk uit elkaar scheurt. Om 91,4 tesla te behalen, is dan ook een magneet nodig waarin het magnetische veld weinig last heeft van weerstand.

Twee spoelen
De Duitsers bewerkstelligden dat door hun koperen spoel te omwikkelen met een speciaal materiaal. Met dit materiaal was de magneet in staat om 50 tesla te weerstaan. Om hun recordpoging te laten slagen, draaiden de onderzoekers er nog een koperen spoel omheen. Deze kan ongeveer 40 tesla weerstaan. Samen creëerden ze een magnetisch veld van 91,4 tesla.

Onderzoeken met sterke magnetische velden zijn belangrijk, omdat ze uiteindelijk kunnen leiden tot een supergeleider waarin elektronen zonder enige weerstand kunnen ‘reizen’.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd