Wiskundige: ‘Wat is uw favoriete getal?’

Wiskundige Alex Bellos doet op dit moment onderzoek naar favoriete getallen. En hij is heel benieuwd naar dat van u en het verhaal erachter.

Bellos merkte op dat veel mensen hem vragen wat zijn favoriete getal is. Een rare vraag, zo moest hij vaststellen. Hij ervoer namelijk geen emoties bij getallen. Maar na wat navraag gedaan te hebben, bleek dat juist dát heel ongewoon was. Vrijwel iedereen heeft een favoriet getal.

WIST U DAT…

Onderzoek
Hij besloot een onderzoek naar favoriete getallen op poten te zetten. Hij zette een website online waar mensen hun favoriete getal, het verhaal erachter, hun leeftijd, geslacht en woonplaats achter kunnen laten. De site is nog tot september online en daarna hoopt Bellos een aantal interessante conclusies te trekken.

Leeftijd
Bijvoorbeeld of mensen van een bepaalde leeftijd vaker voor een bepaald getal kiezen. Of hoe groot het percentage mensen is dat 21 als lievelingsgetal heeft. Ook de redenen die mensen hebben om een bepaald getal tot lievelingsgetal te bombarderen, zijn interessant.

WIST U DAT…

73
Enkele cijfers komen nu al wel heel vaak bovendrijven. 73 bijvoorbeeld. En dat heeft alles te maken met de populaire komedie The Big Bang Theory waar dit getal door Sheldon als the best number wordt bestempeld (benieuwd waarom? Hij legt het hier graag aan u uit.). Ook bepaalde constanten zijn populair, zo ontdekte Bellos.

Overigens heeft de wiskundige die zelf geen favoriet getal heeft, wel al een idee waarom zoveel mensen een lievelingsgetal hebben. “Mensen zijn zo geprogrammeerd dat ze onpersoonlijke dingen persoonlijk maken. Ze proberen getallen te personaliseren door er iets van zichzelf aan te verbinden.”

Wilt u Bellos helpen met zijn onderzoek? Dat kan. Ga direct naar zijn website en laat uw favoriete getal en gegevens achter.

Bovenstaande foto is gemaakt door Artnoose (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd