Star Trek-dromen die zijn uitgekomen

Star Trek. “To boldly go where no man has gone before.” Glitterende ruimtepakjes, futuristische machines en onbekende werelden. In de jaren zestig van de vorige eeuw oogde Star Trek als de verre toekomst. Vooruitstrevend, op alle gebieden.

Tegenwoordig ziet de originele serie van Star Trek er ietwat suffer uit. Dit is logisch te verklaren: veel Star Trek-dromen zijn al uitgekomen. In het eerste deel van deze tweedelige serie behandelen we alle Star Trek-gadgets die zijn uitgekomen. Volgende week alle Star Trek-dromen die nog niet zijn uitgekomen.

Clamshell-telefoon

Een clamshell-telefoon is een telefoon met een klepmechanisme. Klap het klepje open en je kunt bellen. In Star Trek gebruikten bemanningsleden draagbare walkietalkies om te communiceren. Deze zogenoemde ‘communicators’ lijken sterk op de hedendaagse clamshell-telefoon. De eerste clamshell-telefoon werd in 1996 uitgebracht door Motorola (lees ook: de geschiedenis van mobiele telefoons).

iPad

Apple beweert dat de iPad een uitvinding is uit de hoge hoed van Steve Jobs. Dit is niet helemaal waar. Captain Picard gebruikte in de jaren tachtig al een PADD (personal access display device). Deze PADD’s lijken sterk op de tablets die we vandaag de dag kennen. Misschien dat Paramount Apple kan aanklagen?

Tricorders

In Star Trek gebruiken bemanningsleden tricorders om een omgevingsanalyse te maken en om data op te nemen. Opvallend genoeg lijkt de TR-107 Mark 1 van Vital Technologies sterk op de tricorder uit de originele Star Trek-serie. Het apparaat – dat uit de jaren negentig komt – heeft enkele wetenschappelijke functies aan boord, zoals een elektromagnetisch veld-meter, een thermometer, een barometer en een lichtmeter. Vital Technologies verkocht 10.000 van deze tricoders.


Stemactivatie

Uw computer met uw stem aansturen? In Star Trek was het ruim vijftig jaar geleden al mogelijk. Ook tegenwoordig zijn apparaten met de stem te bedienen. Android-telefoons hebben verschillende spraakfuncties. Vertel uw telefoon wie u wilt bellen of waar u naar toe wilt navigeren, en uw telefoon zal het commando uitvoeren. Ook auto’s, computers en andere elektronica ondersteunen tegenwoordig stemactivatie.

GPS

Tegenwoordig kunnen we geen autorit meer maken zonder onze geliefde TomTom. Wie kan anno 2011 nog een kaart lezen? Ook in Star Trek wordt GPS gebruikt. Niet om te navigeren in het verkeer, maar om bemanningsleden te lokaliseren en vervolgens op te beamen. Hieronder een zeer spannende scene uit de allerlaatste Star Trek-film (2009).

Volgende week: Star Trek-dromen die nog niet zijn uitgekomen

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd