Sporen verloren meesterwerk Da Vinci gevonden

Het verloren meesterwerk van Leonardo Da Vinci dat zich schuil zou houden achter een muur in Florence, lijkt gevonden.

Een team van UC San Diego is al enige tijd op zoek naar het schilderij ‘Strijd om Anghiari’ van Leonardo Da Vinci. Hij zou in 1505 aan dit werk begonnen zijn, maar hij maakte het volgens architect, schrijver en kunstenaar Giorgio Vasari (1511-1574) nooit af. Historici denken daar echter anders over: Da Vinci zou het wel hebben voltooid. Het lijkt erop dat we binnenkort uit gaan vinden wie het bij het juiste eind heeft.

Weg
Vasari schilderde in 1560 nieuwe fresco’s in Palazzo Vecchio. In diezelfde tijd verdween ook ‘Strijd om Anghiari’ (voltooid of niet?). Lang werd gedacht dat Vasari er overheen geschilderd had. Maar wetenschappers ontdekten eerder al, met behulp van radarbeelden, een holle ruimte achter een kunstwerk van Vasari. Dit zou er op kunnen duiden dat het werk van Da Vinci zich achter de muur verscholen houdt. Een goed verborgen aanwijzing in het werk van van Vasari lijkt dat te onderschrijven. Nieuw onderzoek wijst er nu op dat er hier echt wat verstopt zit: een onderzoeksteam heeft nu achter het werk van Vasari sporen gevonden van een muurschildering.

Van links naar rechts: de holle ruimte achter het werk van Vasari, zwarte verfsporen die overeenkomen met kleurstoffen die gebruikt werden voor onder andere de Mona Lisa en een stukje dat rode lak blijkt te zijn. Bron: National Geographic

Verfsporen
De onderzoekers, onder leiding van kunsthistoricus Maurizio Seracini, maakten vandaag bekend dat zij het verloren werk gevonden denken te hebben. Het zou zich inderdaad bevinden op een verborgen stuk muur in het paleis, achter het werk van Vasari. Het team boorde een aantal minuscule camera’s door het fresco van Vasari heen. Zij vonden vervolgens verfsporen die sterk lijken op de kleurstoffen die gebruikt werden voor de Mona Lisa en Johannes de Doper (beide werken van Leonardo da Vinci). Seracini noemt de vondst erg bemoedigend. “We hebben nog een hoop werk te doen, aangezien wij pas in de beginfase van het onderzoek zitten. Maar dit bewijs suggereert dat we op de juiste plek aan het zoeken zijn.”

Het team ontdekte ook vlokken van rood materiaal. Zij identificeerden het als organisch materiaal dat kan worden geassocieerd met rode lak. Het is niet gebruikelijk dat dit type materiaal zich in een doodgewone muur bevindt. Ook lijkt een beige materiaal, dat alleen met een verfkwast aangebracht kan worden, te zien. Beide vondsten onderschrijven het vermoeden van de onderzoekers. Namelijk dat zich hier een meesterwerk van Da Vinci bevindt.

Bronmateriaal

"Data support theory on location of lost Leonardo Da Vinci painting" - press.nationalgeographic.com
De foto bovenaan dit artikel is eigendom van National Geographic.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd