Spiritueel leiderschap kan burnout voorkomen

Gezonde bedrijven zouden moeten investeren in inspirerend en spiritueel leiderschap om te voorkomen dat de werknemers door een burnout of stressklachten uitvallen. Tijd en aandacht voor zelfontplooiing en zingeving op de werkvloer is essentieel. Dat concludeert onderzoeker Maurice de Valk.

De Valk deed aan de hand van verschillende casestudies onderzoek naar de gezondheidszorg binnen de bedrijfsmuren. Hij zocht naar manieren waarop deze gezondheidszorg heel effectief kon worden ingezet en komt in zijn proefschrift met de conclusies.

De Valk ontdekte dat een leider die gedreven wordt door zijn eigen waarden, teamgeest en zingeving ervoor zorgt dat het bedrijf het beter doet. De productiviteit en effectiviteit nemen toe. Ook hebben werknemers meer plezier in het werk en zijn ze beter in staat om nieuwe dingen te leren.

Dit persoonlijke leiderschap is dan ook niet alleen goed voor de individuele werknemer, maar voor het hele bedrijf. Door heldere doelen te stellen en aandacht te besteden aan de individuele en collectieve gezondheid van mensen ontstaat een balans die een burnout kan voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd