Spanje warmt sneller op

Spanje is de afgelopen drie decennia sneller opgewarmd dan de rest van het noordelijk halfrond. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Spaanse regering. De temperatuur is elke tien jaar met 0,5 graden Celsius gestegen. Dat is 50% meer dan gemiddeld op het noordelijk halfrond het geval was.

De onderzoekers voorspellen dat het in Spanje aan het eind van de 21e eeuw ‘s zomers zo’n zes graden warmer is. In de winter stijgt het kwik tegen die tijd twee tot drie graden hoger dan nu het geval is. Ook zal er minder regen vallen.

Op dit moment dreigt zo’n éénderde deel van het Spaanse land al te verwoestijnen. De hogere temperaturen en minder regen versnellen dit proces.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de zeespiegel aan de Atlantische kust van Spanje sinds de tweede helft van de twintigste eeuw met 2 millimeters per jaar is gestegen. Voor de Middellandse Zee is dat 1,2 millimeter.

Voor een aantal Spaanse boeren is de klimaatverandering niet langer toekomstmuziek. Zij hebben hun wijngaarden al naar een schaduwrijke plek moeten verhuizen. Sommige boeren zijn gedwongen om andere gewassen te gaan verbouwen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd