Speciaal kauwgom kan dieet overbodig maken

In de toekomst kunnen we obesitas te lijf gaan met kauwgom met daarin een eetlustonderdrukkend hormoon. De eerste stap is gezet..

Wanneer we eten, geeft ons lichaam een hormoon af: PYY. En hoe meer we eten, hoe meer er van dit hormoon vrijkomt. Dit hormoon regelt onze eetlust en energie en zorgt er onder meer voor dat we ons op een gegeven moment ‘vol’ gaan voelen en stoppen met eten.

Eerder onderzoek
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat mensen die obesitas hebben minder PYY in hun bloedbaan hebben. De hoeveelheid PYY is zowel lager als ze eten als wanneer ze niet eten. Experimenten met het hormoon hebben al aangetoond dat we er iets mee kunnen. Wanneer mensen (met en zonder overgewicht) het hormoon via een infuus toegediend kregen, aten ze minder calorieën.

WIST U DAT?

…er een verband is tussen een lage lichaamstemperatuur en overgewicht?

Oraal
Nu is zo’n infuus thuis natuurlijk heel lastig toe te passen. Onderzoeker Robert Doyle bedacht dan ook dat het gemakkelijker zou zijn als mensen PYY gewoon konden slikken. Maar er was één probleem: het hormoon werd in de maag vernietigd en bereikte de bloedbaan dus nooit.

Vitamine
Wetenschappers hebben daar iets op bedacht, zo is in het blad Journal of Medicinal Chemistry te lezen. Ze bevestigden het PYY-hormoon aan vitamine B12 en wisten het zo langs de maag te loodsen. “In fase één van dit onderzoek wilden we laten zien dat we een klinisch relevante hoeveelheid PYY in de bloedbaan konden brengen,” vertelt Doyle. “Dat hebben we gedaan en we zijn heel blij met de resultaten.”

De onderzoekers willen PYY en vitamine B12 nu samen in iets eetbaars stoppen. Bijvoorbeeld een stukje kauwgom of een tabletje. Mensen die worstelen met hun kilo’s kunnen na een gezonde maaltijd zo’n tabletje nemen. Hierdoor neemt hun eetlust af en houden ze het gemakkelijker vol om tussendoor niet te snoepen. Het zou zomaar eens de ideale manier kunnen zijn om overgewicht een halt toe te roepen. Nader onderzoek is nog wel hard nodig, maar dat komt er ook zeker.

Bronmateriaal

"Chew gum, lose weight" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Amy Ross (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd