SpaceX wil raket na lancering op drijvend platform laten landen

dragon

SpaceX gaat volgende week geschiedenis schrijven. Het bedrijf gaat proberen om de eerste trap van de Falcon 9-raket die gebruikt wordt om voorraden bij het ISS te brengen op een drijvend platform op de oceaan te laten landen.

Het drijvende platform. Afbeelding: SpaceX.
Het drijvende platform. Afbeelding: SpaceX.
Volgende week – op 16 december – zal SpaceX voor de vijfde keer voorraden bij het internationale ruimtestation afleveren. De Falcon 9-raket met daarop ruimtecapsule Dragon vertrekt vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida. Op donderdag 18 december komt Dragon bij het ISS aan. Daar blijft de capsule meer dan vier weken om vervolgens – met een buik vol onderzoeksresultaten en materialen – het ISS te verlaten en met een plons in de Stille Oceaan te landen.

Falcon 9
Een knap staaltje werk. Maar toch zullen de ogen dit keer niet zozeer op Dragon gericht zijn. SpaceX gaat namelijk geschiedenis schrijven. Niet met de ruimtecapsule, maar met de raket die deze in de ruimte moet brengen: Falcon 9. De eerste trap van de raket moet na de lancering weer landen op een drijvend platform in de oceaan. Het platform is ongeveer 90 bij 30 meter groot.

Vleugeltjes
Om een veilige landing mogelijk te maken, is de Falcon 9-raket uitgerust met ‘vleugeltjes’ (te zien op deze foto). Wanneer de raket het luchtruim kiest, zijn deze ingeklapt. Maar zodra (een deel van) de raket terugkeert naar de aarde, moeten de vleugeltjes uitklappen en de raket van stabiliteit voorzien.

Het is een belangrijke stap richting een duurzamere ruimtevaart. SpaceX wil in de toekomst raketten bouwen die deels herbruikbaar zijn. Het moet de kosten van de ruimtevaart flink drukken.

Bronmateriaal

SpaceX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd