Eerste stap gezet richting pil tegen obesitas

rsz_horizontal-162952_1280

Wetenschappers hebben naar eigen zeggen een eerste stap gezet richting de ontwikkeling van een pil tegen obesitas. Ze ontdekten stofjes die ‘slecht’ wit vetweefsel om kunnen zetten in ‘goed’ bruin vetweefsel.

Vetweefsel is er in verschillende varianten. Wit vetweefsel speelt een rol in de ontwikkeling van obesitas, diabetes type II en daaraan verwante aandoeningen zoals hartziekten. Bruin vetweefsel verbrandt wit vet en experimenten met muizen tonen aan dat het de insuline-resistentie die geassocieerd wordt met diabetes type II beperkt.

Lipiden
Wanneer het lichaam te veel energie tot zich neemt, wordt die energie als lipiden opgeslagen in witte vetcellen. Wanneer er te veel calorieën binnenkomen en te weinig calorieën worden verbrand, gaan stamcellen in het lichaam meer witte vetcellen produceren waardoor een mens dikker wordt.

Moleculen
Onderzoekers hebben nu twee moleculen ontdekt die stamcellen die normaliter wit vet produceren omzetten in stamcellen die bruin vetweefsel produceren en dus bijdragen aan het beperken van het witte vetweefsel. “Er zijn stoffen die ditzelfde effect hebben wanneer ze aan dieren worden toegediend, maar wanneer je de stoffen verwijdert, verdwijnt ook dat effect,” vertelt onderzoeker Chad Cowan. “Maar wat we hier zagen, was een stabiele conversie van witte vetcellen in bruine vetcellen.”

Het onderzoek biedt wellicht mogelijkheden voor een pil tegen obesitas en daarmee worden dus ook direct met obesitas geassocieerde aandoeningen zoals diabetes type II bestreden. Meer onderzoek naar de stofjes die wit vetweefsel omzetten in bruin vetweefsel is echter hard nodig. Ook zal meer inzicht verkregen moeten worden in eventuele bijwerkingen die de stofjes hebben.

Bronmateriaal

"A pill for obesity?" - Harvard.edu

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd