“Smelting van Antarctisch ijs zorgt voor grootschalige zeespiegeldaling”

Zorgen smeltende ijskappen alleen maar voor een zeespiegelstijging? Nee, beweren glaciologen van de Harvard universiteit. Als het Antarctische ijs smelt, dan zorgt dit voor een zeespiegeldaling. Antarctica heeft namelijk een verdedigingsmechanisme. Goed nieuws voor eilanden die door het stijgen van het water kunnen verdwijnen.

Natalya Gomez en Jerry Mitrovica van de Harvard universiteit en collega’s beweren dat de ijskap lichter wordt omdat deze smelt. Kortom de aantrekkingskracht van de ijskap op het zeewater verzwakt. Daarnaast stijgt het moedergesteente op, omdat het gewicht van het ijs daalt.

“Binnen 2.000 kilometer van het ijs daalt de zeespiegel”, legt Mitrovica uit. Dit betekent dat er minder water klotst rondom de ijskap, waardoor deze langer in stand blijft. “Het zorgt dat de afname van het ijs vertraagt”, beweert Gomez.

WIST U DAT…

De bevindingen moeten meegenomen worden in modellen die het smelten van het poolijs voorspellen, vindt professor David Vaughan van de British Antarctic Survey. Toch voorspelt hij dat de aantrekkingskracht van het Antarctische ijs geen groot verschil maakt, omdat de ijskap niet in één keer smelt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd