Hersenen op hoge resolutie in beeld

Wetenschappers van de Stanford universiteit zijn erin geslaagd om de hersenen van muizen in hoge kwaliteit te fotograferen. Hierdoor kunnen zij verbindingen tussen zenuwcellen snel en nauwkeurig lokaliseren. Een hoge kwaliteit is wel zo handig, want een gemiddeld menselijk brein bevat 200 miljard zenuwcellen (neuronen) en nog meer verbindingen.

De vele miljarden neuronen in een menselijk brein zijn onderling met elkaar verbonden, wat resulteert in honderden biljoenen verbindingen. Synapsen, ruimtes in de verbindingen tussen de zenuwcellen, geven boodschappen (elektrische impulsen) door aan andere neuronen. Het is mogelijk dat één neuron tienduizenden synaptische contactpunten heeft met andere neuronen.

Om te onderzoeken en analyseren hoe mensen denken, voelen en bewegen is het belangrijk om te kijken hoe boodschappen worden doorgegeven in de hersenen. De nieuwe fotografeermethode van de universiteit van Stanford maakt het mogelijk om de biljoenen synapsen in detail te observeren.

WIST U DAT…

…een hersenscan kan onthullen of u een goede leider bent?

Array tomografie verdeelt de hersenen in schijfjes met een dikte van slechts zeventig nanometer. Ieder schijfje wordt gefotografeerd. Na het fotograferen worden de schijfjes aan elkaar geplakt en ontstaat er een visuele reconstructie van de neuronen en synapsen in de hersenen.

Hoe accuraat deze techniek is? Bekijk het filmpje onder dit bericht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd