Smartwatch kan nu ook meten of je lekker in je vel zit. En dat is nog nauwkeurig ook

De eerste slimme horloges begonnen ooit met het bijhouden van je tempo en vooruit je hartslag als je een dure had, maar tegenwoordig kunnen ze zoveel meer: van je slaapkwaliteit tot je calorieverbranding, het wordt allemaal gemeten. Er is nu zelfs een functie waarmee je kunt zien hoe het met je geestelijke gezondheid is gesteld. 

Zit je wel lekker in je vel, vraag je je af als je ‘s ochtends opstaat en je naar de sportschool sleept. Een nieuw AI-model geeft het antwoord. Dat is ideaal: je hebt geen psycholoog meer nodig voor de diagnose en je hoeft geen lange vragenlijsten meer in te vullen. Je begrijpt dat dit veel tijd, geld en manuren kan besparen. En het model schijnt nog nauwkeurig te zijn ook.

Psychische veerkracht
Dat stellen de Amerikaanse wetenschappers althans, die het bedachten. Hun model meet psychische veerkracht, oftewel het vermogen om flexibel met stressvolle situaties om te gaan en terug te veren na een moeilijke situatie. Deze veerkracht is volgens hen gelinkt aan een lagere kans om te overlijden door ziekte. Ook geldt: hoe meer veerkracht je hebt, hoe minder stress je ervaart en hoe beter je bijvoorbeeld om kunt gaan met chronische ziektes.

Constante datastroom
En precies die veerkracht is nu meetbaar met een smartwatch. “Met behulp van een fitnesstracker komt er een constante informatiestroom binnen over de fysieke staat van de drager. Onze bevindingen laten zien dat het echt mogelijk is om psychologische kenmerken te distilleren uit deze verzamelde data”, zegt hoofdonderzoeker Robert Hirten van de Mount Sinai School of Medicine. “Voor zover ik weet is dit het eerste onderzoek dat nagaat of psychische veerkracht goed kan worden gemeten met apparaten zoals de Apple Watch.”

Toegang tot zorg
Psychische problemen komen veel voor. Van alle ziektes wereldwijd is 13 procent psychisch van aard. Naar schatting heeft een kwart van de mensen ooit in zijn leven last van een mentale aandoening. Toch zijn er maar weinig manieren om de geestelijke staat van mensen betrouwbaar te monitoren en evalueren, schrijft het team uit New York.

“Wat de toegang tot zorg betreft, zijn er grote verschillen tussen bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld op het gebied van sociaaleconomische status of de plek waar mensen wonen in een land. Daarnaast is het erg arbeidsintensief om een-op-een bezig te zijn met het invullen van professionele vragenlijsten over de geestelijke gezondheid van patiënten”, legt onderzoeker Zahi Fayad uit. “We hebben een betere manier nodig om in te schatten wie het meeste risico loopt op mentale problemen. Ook het monitoren van de impact van psychische interventies kan een stuk effectiever. De digitale technologie geeft ons in de vorm van een fitnesshorloge en een AI-model twee prachtige instrumenten in handen om de toegang tot psychische gezondheidszorg voor iedereen te verbeteren.”

De test
Maar werkt het ook? Om dat te testen kregen 329 verpleegkundigen uit New York een nieuwe Apple Watch om. Die mat hun hartslag in rust en de variabiliteit van de hartslag. Het AI-model ging er vervolgens mee aan de slag. Daarnaast vulden de proefpersonen vragenlijsten in om hun mentale veerkracht, optimisme en emotionele steun in te schatten. En wat bleek: de horlogedata bleken aardig overeen te komen en konden de mate van veerkracht en welzijn erg goed voorspellen. Een heel handig hulpmiddel dus dat een hoop werk kan schelen.

“Mensen die nu geen toegang hebben tot psychische zorg kunnen hopelijk met deze methode wel worden geholpen”

“Ik hoop dat mensen die op dit moment niet de psychische zorg en monitoring krijgen die ze nodig hebben, met deze methode wél geholpen kunnen worden. Het gaat hier om een groot deel van de bevolking”, aldus onderzoeker Micol Zweig. “We zijn van plan om deze techniek binnenkort opnieuw te evalueren en de algoritmes van het machinelearning-model verder te verfijnen. Dit gaan we doen door eenzelfde soort onderzoek uit te voeren bij allerlei verschillende patiëntengroepen.”

Grote potentie
De onderzoekers denken dat de horlogedata kunnen worden gebruikt voor het opsporen en monitoren van een heleboel lichamelijke en psychische aandoeningen. De hoop is dat er veel bruikbare patronen te vinden zijn, net zoals het lukte om mentale veerkracht en welzijn te meten. Kunstmatige intelligentie in combinatie met de gezondheidsdata van smartwatches gaat naar verwachting nog veel meer nieuwe verbanden vinden tussen de data en verschillende aandoeningen. De potentie voor zowel de fysieke als de geestelijke gezondheidszorg is enorm.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd