Beetje slimme alien kan ons binnenkort ontdekken aan de hand van weglekkende radiosignalen

Al decennialang sturen we onbedoeld radiosignalen de ruimte in. En als buitenaardse beschavingen over vernuftige technologie beschikken, kunnen ze deze signalen (die almaar sterker worden) gemakkelijk oppikken, ook al bevinden zij zich op meerdere lichtjaren van ons vandaan.

Onze voortdurende zoektocht naar buitenaards leven heeft nog altijd geen succes opgeleverd. Maar dat wil niet zeggen dat potentiële aliens ons ook niet kunnen vinden. Onderzoekers beweren namelijk dat wij ons bestaan misschien wel gemakkelijk prijsgeven. En wel door radiosignalen die van onze planeet weglekken.

Weglekkende radiosignalen
De weglekkende radiosignalen zijn afkomstig van radio, televisie en mobiele telefoons. Deze apparaten zenden elektromagnetische golven uit, die tot ver buiten de grenzen van onze planeet reiken. Het betekent dat we al decennialang onbedoeld radiosignalen de ruimte in sturen. En op die manier zijn we misschien voor geavanceerde buitenaardse beschavingen eenvoudig te vinden. Zo vermoeden onderzoekers dat aliens die op planeten rond nabije sterren huizen, de aarde gemakkelijk met behulp van deze weglekkende radiosignalen zouden kunnen detecteren.

Ster van Barnard
In de nieuwe studie bestudeerden wetenschappers hoe ver radiosignalen die van aardse mobiele zendmasten weglekken, reiken. En uit de resultaten blijkt dat ze zelfs tot aan de Ster van Barnard, die zes lichtjaar van de aarde verwijderd is, te detecteren zijn.

Technologisch geavanceerd
De onderzoekers denken echter dat alleen hele technologisch geavanceerde beschavingen in staat zijn om de huidige weglekkende radiosignalen op te vangen (al kunnen ze ook niet echt uitsluiten dat eventuele aliens gevoeligere ontvangstsystemen hebben dan wij). Maar daar kan binnenkort weleens verandering in komen. Zo zijn we momenteel op weg naar steeds krachtigere breedbandsystemen. En dat kan weleens betekenen dat we voor andere intelligente wezens steeds gemakkelijker op te sporen zijn.

Radiostil
“Ik heb veel collega’s horen suggereren dat de aarde in de afgelopen jaren steeds ‘radiostiller’ is geworden,” zegt onderzoeker Mike Garrett. “Een bewering die ik altijd heb betwist. Hoewel het waar is dat transmissie van radio en tv is verzwakt, is de verspreiding van mobiele communicatiesystemen over de hele wereld enorm uitgebreid. Hoewel elk systeem afzonderlijk relatief weinig golven genereert, kunnen alle miljarden apparaten samen toch een behoorlijk verschil maken.”

Satellieten
Bovendien zal het aantal satellieten in een baan rond de aarde almaar toenemen. “De verwachting is dat we nog vóór het einde van het decennium meer dan honderdduizend satellieten in een lage baan rond de aarde zullen cirkelen,” vervolgt Garrett. “Als de huidige trend zich voortzet, zullen we binnenkort gemakkelijk opgespoord kunnen worden door elke geavanceerde beschaving met de juiste technologie.”

Buitenaards leven
Het betekent dat aliens ons misschien wel eerder zullen ontdekken dan wij hen. Als er natuurlijk buitenaards leven bestaat. Iets waar onderzoeker Nalini Heeralall-Issur overigens niet aan twijfelt. “Elke dag leren we dankzij ruimtemissies zoals Kepler, TESS en James Webb meer over de kenmerken van exoplaneten,” aldus Heeralall-Issur. “Ik geloof dat er een reële kans is dat er geavanceerde beschavingen zijn. Sommige zullen misschien zelfs in staat zijn om de door mensen veroorzaakte weglekkende radiosignalen waar te nemen.”

Kortom, het lijkt erop dat buitenaardse wezens weleens eenvoudig onze eigen uitgezonden radiosignalen zouden kunnen ‘afluisteren’. Al blijft het natuurlijk in de eerste plaats onzeker of er daadwerkelijk aliens bestaan. Desalniettemin wil het onderzoeksteam de studie uitbreiden met andere factoren die mogelijk een bijdrage leveren aan de weglekkende radiosignalen. Denk in dit geval aan krachtige civiele en militaire radars, nieuwe digitale uitzendsystemen, wifi-netwerken en de talloze satellieten die nu en in de toekomst gelanceerd zullen worden, waaronder de omstreden Starlink-satellieten van Elon Musk. En dan zal verder blijken hoe eenvoudig aliens, zelfs als ze zich op nog grotere afstanden bevinden, ons kunnen horen.

Bronmateriaal

"Advanced aliens could soon detect life on Earth, say scientists" - The University of Manchester
Afbeelding bovenaan dit artikel: Ribastank van Pixabay (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd