Slimme handschoen helpt patiënten met een beroerte revalideren

De handschoen gebruikt sensoren en elektrische stimulatie wat patiënten met een beroerte kan helpen om hun handfunctie te verbeteren. Dat maken onderzoekers van de Universiteit van Southampton en Imperial College London bekend. Maar dat zijn niet de enige mogelijke functies.

Als je een beroerte krijgt, gaat een bloedvat in de hersenen dicht of kapot. Hierdoor werkt een deel van je hersencellen opeens niet meer waardoor je problemen kan krijgen met praten, onthouden of het begrijpen van taal. Maar het kan ook lichamelijke gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat je minder kracht hebt in bepaalde lichaamsdelen of een verlamming hebt aan één kant van het lichaam.

Om die klachten zo veel mogelijk te verminderen, is het belangrijk om oefeningen te doen. Het liefst op maat gemaakt, aangezien iedere beroerte zich anders uit. Precies daarvoor hebben onderzoekers van de Universiteit van Southampton en Imperial College London een toepassing bedacht: een handschoen genaamd Neurofenix.

Spelletjes spelen
De handschoen is zo ontworpen dat patiënten thuis gemakkelijk oefeningen kunnen doen die hun handbeweging en kracht bevorderen. Voor die oefeningen is de handschoen verbonden met een tablet-app die verschillende spelletjes aanbiedt die de gebruiker kan spelen door diens vingers te buigen en te strekken. “Door alle sensoren in de handschoen kunnen we de hand- en vingerbewegingen van patiënten monitoren zonder dat daar camera’s nodig zijn”, vertelt betrokken specialist Janice Eng. “Vervolgens kunnen we hun oefeningen analyseren en verfijnen voor de best mogelijke resultaten, zelfs op afstand.” Verder geeft de handschoen ook elektrische impulsen aan de spieren van de hand, die de zenuwen activeren en de beweging ondersteunen.

Driedimensionale tekening in de lucht – Nature Machine Intelligence (2024). DOI: 10.1038/s42256-023-00780-9

Blokjestest
Om te testen of de handschoen ook echt helpt bij het beter revalideren, testten de onderzoekers deze uit bij veertig patiënten met een beroerte. Zij moesten de handschoen gedurende acht weken thuis gebruiken. Vervolgens vergeleken de wetenschappers de handfunctie van de patiënten voor en na de behandeling, en vergeleken ze de resultaten met een controlegroep die geen handschoen gebruikte. Dat deden ze door de zogenaamde ‘Box and Block Test’ uit te voeren. Een test waarbij de deelnemers zo veel mogelijk blokjes moeten verplaatsen met één hand binnen één minuut. Daaruit bleek dat de handfunctie van de patiënten die de handschoen gebruikten significant was verbeterd.

Leuk en vertrouwen
Niet alleen werkte de handschoen dus goed, de patiënten vonden het ook leuk om deze te gebruiken. Verder was deze makkelijk in gebruik en gaven de deelnemers aan sinds de oefeningen meer vertrouwen te hebben in hun eigen hand. “De handschoen is dus een haalbare en aanvaardbare technologie voor patiënten met een beroerte om thuis hun handfunctie te verbeteren”, stelt hoofdonderzoeker Sara Demain. “We zijn daarom heel blij met de positieve resultaten en hopen dat de handschoen in de toekomst beschikbaar zal zijn voor meer patiënten zodat zij baat kunnen hebben bij deze innovatieve revalidatie.”


VR en gebarentaal
Betrokken computer engineer Peyman Servati ziet ook nog andere toepassingen voor de handschoen. In Virtual Reality en Augmented Reality bijvoorbeeld of in animatie en robotica. “Stel je voor dat je nauwkeurig handbewegingen en interacties met objecten kunt vastleggen en deze automatisch op een scherm kunt laten weergeven. Dan kan je teksten typen zonder dat je een fysiek toetsenbord nodig hebt, robots besturen of gebarentaal vertalen naar geschreven spraak in real-time. De toepassingen zijn eindeloos.”

Dynamische handgebaarherkenning – Nature Machine Intelligence (2024). DOI: 10.1038/s42256-023-00780-9

Bronmateriaal

"Capturing complex hand movements and object interactions using machine learning-powered stretchable smart textile gloves" - Nature
Afbeelding bovenaan dit artikel: Lou Corpuz-Bosshart, University of British Columbia

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd