Gezichtsbedrog: niet twee, maar drie sterrenstelsels smelten hier samen

Twee spiraalstelsels raken elkaar met hun armen. Wie goed kijkt naar de ruimtefoto van de week, kan zelfs nog een derde sterrenstelsel spotten.

De twee grootste sterrenstelsels zijn NGC 7733 (rechtsonder) en NGC 7734 (linksboven). Deze spiraalstelsels zijn 500 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd en vormen samen Arp-Madore 2339-661. Het derde kleine sterrenstelsel – NGC 7733N – bevindt zich net boven de bovenste spiraalarm van NGC 7733 en valt op door de oranjerode gaswolken.

De sterrenstelsels oefenen invloed op elkaar uit. Kijk maar eens naar het gebied tussen de twee stelsels, waar de twee armen lijken samen te komen. Hier worden stervormingsgebieden en gaswolken samengedrukt en vervormd. In de toekomst smelt het duo (of eigenlijk trio) samen. Dit gaat natuurlijk nog vele miljoenen jaren duren.

NGC 7733 en NGC 7734 hebben allebei een centrale balk en worden daarom balkspiraalstelsels genoemd. De spiraalarmen van balkspiraalstelsels – zoals ook onze Melkweg – komen niet uit het centrum, maar vanuit de balk. Verder verschillen de twee sterrenstelsels. NGC 7734 is ronder en de armen van dit stelsel vormen twee dunne ringen. NGC 7733 is platter en de armen maken samen één buitenste ring.

De foto is gemaakt met de Hubble-telescoop en biedt veel meer dan alleen de hierboven genoemde sterrenstelsels. In de verte zijn tientallen andere sterrenstelsels zichtbaar, die nog veel verder verwijderd zijn dan het trio.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd