Slim achterlicht moet fietsen leuker en veiliger maken

  fietsenstalling

  Studenten van de Hogeschool Windesheim hebben een slim achterlicht voor op de fiets ontwikkeld. Het zit vol sensoren, doet dienst als remlicht, dievenverschrikker en helpt je om je fiets in een overvolle fietsenstalling terug te vinden.

  Het slimme achterlicht – dat ze de naam 8Rlicht hebben gegeven – is eigenlijk een led-matrix-display. Het achterlicht geeft natuurlijk licht, maar er kunnen ook afbeeldingen en teksten op verschijnen. Het achterlicht communiceert middels een app met je mobiel en beschikt over verschillende functies die onder meer de veiligheid op de fiets moeten vergroten.

  Snel vinden
  Dankzij het slimme achterlicht moet fietsen onder meer leuker en veiliger worden. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om je fiets in een overvolle fietsenstalling terug te vinden. Zo kan je fiets je vertellen waar hij staat door even met zijn achterlicht te knipperen of een geluidje te maken zodra je in de buurt komt.

  Veiligheid
  Maar dat is niet alles. Het achterlicht telt meer dan 140 led-lampjes en is zo dus goed zichtbaar in het donker. Het achterlicht doet tevens dienst als remlicht, ook als het licht is.

  App
  Het slimme achterlicht gaat vergezeld door een app. Met deze app kun je je slimme achterlicht bedienen en alle informatie die de in het achterlicht ingebouwde sensoren verzameld hebben, inzien. Bijvoorbeeld het aantal kilometer dat je hebt afgelegd, het aantal calorieën dat je hebt verbrand en de gemiddelde snelheid waarmee je hebt gefietst. Ook kan het achterlicht wheelies detecteren. Zodra het achterlicht in de gaten hebt dat je een wheelie maakt, gaat het de wheelie timen.

  Diefstal
  Ook voor het bestrijden van dieven kun je op het slimme achterlicht rekenen. Wanneer een dief je fiets probeert te stelen, gaat het achterlicht knipperen en lawaai maken. Dit anti-diefstalalarm wordt automatisch geactiveerd wanneer jij je van je fiets verwijdert en wordt uitgeschakeld wanneer je bij je fiets arriveert.

  Het slimme achterlicht heeft inmiddels een eigen Kickstarter-pagina die een grootschalige productie van 8Rlicht mogelijk moet maken. Wie 40 euro doneert, krijgt een 8Rlicht thuisgestuurd.

  Bronmateriaal

  "8rlicht.nl"
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd