Felix Baumgartner landt succesvol na sprong van 39 kilometer hoogte

Skydiver Felix Baumgartner heeft vanavond zijn wereldrecordpoging succesvol uitgevoerd. De Amerikaan maakte de langste sprong ooit van een hoogte van ruim 39 kilometer. De vrije val duurde iets langer dan vier minuten.

Baumgartner moest begin vorige week zijn recordpoging uitstellen, omdat het weer niet mee wilde werken. Vandaag was er gelukkig wel sprake van goed weer. Felix Baumgartner steeg om 17:30 uur in Roswell (New Mexico) in een speciale capsule op, naar een ongekende hoogte van ongeveer 39.000 meter. Dat is de hoogte waar de ruimte begint en de grootste hoogte van waar een mens ooit gesprongen is.

Na een vrije val van ruim vier minuten ontplooide Baumgartner zijn parachute. Tien minuten later stond hij weer met beide voeten op de aarde.

Speciaal pak

Baumgartner heeft voor de duik een speciaal pak laten ontwikkelen. Daar schreven we al eens eerder over. Met zijn sprong hoopt Baumgartner een bijdrage te kunnen leveren aan de wetenschap. Zo zou het pak bijvoorbeeld als inspiratiebron kunnen dienen voor toekomstige astronauten.

Baumgartner brak heel wat records met zijn sprong. Het was niet alleen de hoogste sprong ooit door een mens gemaakt. Ook is hij met deze missie degene die de hoogste bemande ballonvlucht op zijn naam kan zetten, net als de hoogste snelheid tijdens een vrije val. Het vorige record voor hoogste sprong stond op naam van de piloot Joseph Kittinger, die vanaf 31,3 kilometer sprong. Ook is het voor het eerst dat een mens – zonder dat deze zich in een vliegtuig of ander voertuig bevindt – door de geluidsbarrière heen dringt.

Het record voor langste vrije val zonder parachute heeft Baumgartner helaas niet verbroken. Het record stond op 4:36, maar bij 4:20 klapte de parachute van Baumgartner al open.

Baumgartner is niet onbekend met extreme hoogtes. Hij sprong al eerder van 21 en zelfs van 30 kilometer. Met dit nieuwe record heeft hij een plaatsje in het Guinness Book of Records behaald.

Twee seconden na de sprong uit de capsule.
Na een vrije val van ruim vier minuten klapt de parachute goed uit.

De sprong gemist? Klik dan even door naar de liveblog die we tijdens Baumgartners avontuur bijhielden en beleef het zo alsnog. En hieronder zijn de hoogtepunten van de sprong te bekijken.

Bronmateriaal

Redbull Stratos.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luke Aikins (via Redbullstratos.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd