Scherpste commerciële satelliet levert zijn eerste kiekjes af

madrid

WorldView-3 – de scherpste commerciële satelliet van dit moment – heeft zijn eerste foto’s teruggestuurd. En ze zijn adembenemend! Zelfs details – mensen in een zwembad of een openstaande autodeur – zijn zichtbaar.

WorldView-3 werd op 13 augustus gelanceerd. Met een resolutie van 30 centimeter is het de scherpste commerciële satelliet die momenteel in een baan rond de aarde te vinden is. Alleen satellieten voor militaire doeleinden zijn scherper.

Afbeelding: DigitalGlobe.
Afbeelding: DigitalGlobe.

Op 19 augustus opende WorldView-3 zijn ogen. Niet lang daarna volgden de eerste foto’s. En die zijn nu door de eigenaar van de satelliet – DigitalGlobe – vrijgegeven. De vrijgegeven foto’s zijn indrukwekkend scherp. En dan moeten we nog opmerken dat deze een resolutie van 40 centimeter hebben. Amerikaanse regelgeving verbiedt bedrijven namelijk om satellietbeelden met een hogere resolutie dan vijftig centimeter vrij te geven of aan andere partijen dan het leger te verkopen. Binnenkort komt aan die beperking een einde: DigitalGlobe heeft toestemming gekregen om beelden met een resolutie van 30 centimeter vanaf 21 februari 2015 aan eenieder die ervoor betalen wil, te leveren.

Foto: DigitalGlobe.
Foto: DigitalGlobe.

De superscherpe beelden kunnen voor tal van doeleinden gebruikt worden. Zo is het op de scherpe beelden bijvoorbeeld gemakkelijker om individuele auto’s te tellen (iets waar lokale overheden baat bij kunnen hebben). Zelfs de merken en types auto’s zijn op de beelden zichtbaar. Maar de beelden kunnen ook gebruikt worden om wegen te inspecteren, vegetatie te bestuderen of containers in de haven van Rotterdam te tellen.

Afbeelding: DigitalGlobe.
Afbeelding: DigitalGlobe.

Meer zien? Klik hier!

Bronmateriaal

"WorldView-3: First Images!" - DigitalGlobeBlog.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door DigitalGlobe.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd