Met dankbaarheid maak je nieuwe vrienden

bedankt

Ouders hameren er vaak op: hun kinderen moeten netjes ‘dankuwel’ zeggen. En gelijk hebben ze, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het uiten van dankbaarheid blijkt een prima manier om nieuwe vrienden te maken.

Onderzoekers trekken die conclusie op basis van een experiment waar zeventig studenten aan deelnemen. De studenten kregen te horen dat ze een middelbare scholier moesten helpen met zijn opstel. Ze kregen een opstel in handen gedrukt dat zogenaamd door die scholier geschreven was en moesten daar hun commentaar bij schrijven. Nadat de studenten dat gedaan hadden, ontvingen ze allemaal een handgeschreven briefje, zogenaamd van die scholier. De helft van die briefjes bevatten een uiting van dankbaarheid: “Dankjewel voor de tijd en moeite die je er voor mij ingestoken hebt!”

Effect
De onderzoekers keken vervolgens wat die handgeschreven briefjes met de studenten deden. De studenten die expliciet bedankt werden, bleken sterker geneigd te zijn hun contactgegevens (zoals telefoonnummer en mailadres) voor de scholier achter te laten. En wanneer de studenten moesten aangeven hoe ze over de scholieren dachten, werden de scholieren die hun dankbaarheid hadden uitgesproken aanzienlijk vaker omschreven als mensen met een ‘warme persoonlijkheid’.

Signaal
Het onderzoek suggereert dat het bedanken van een kennis of vreemde de kans dat deze vreemde of kennis wil investeren in een langdurige relatie vergroot. “Door ‘Dankjewel’ te zeggen, geef je een waardevol signaal af aan de ander,” stelt onderzoeker Lisa Williams. “Je laat weten dat je iemand bent met wie je een relatie van hoge kwaliteit kan vormen.” Het onderzoek bevestigt een theorie die twee jaar geleden geformuleerd werd. Deze theorie probeerde te verklaren waarom zowel individuen als de maatschappij gebaat is bij de emotie die wij aanduiden als ‘dankbaarheid’. De theorie stelde dat dankbaarheid mensen helpt om nieuwe relaties op te bouwen en bestaande relaties te versterken.

De onderzoekers zien zeker nog mogelijkheden voor vervolgonderzoek. “Nu steeds meer mensen communiceren middels sociale media als Facebook en Twitter zou het interessant zijn om te achterhalen of het observeren van een uiting van dankbaarheid genoeg is om het verlangen naar een relatie met die persoon te doen groeien.”

Bronmateriaal

"Warm thanks: Gratitude can win you new friends" - University of New South Wales (via Eurekalert.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd