Ruimtesonde Dawn heeft vlekken op Ceres weer in het vizier

ceres

Op de nieuwste beelden die ruimtesonde Dawn van dwergplaneet Ceres heeft gemaakt duiken de heldere vlekken die wetenschappers al maanden bezighouden opnieuw op. Hoe de vlekken ontstaan zijn, is nog altijd onbekend.

Dawn maakte de betreffende foto’s op 14 en 15 april. De ruimtesonde bevond zich op dat moment op zo’n 22.000 kilometer afstand van Ceres’ noordpool. Op de beelden zijn twee heldere vlekken te zien. Hoe de heldere vlekken ontstaan, is nog altijd onbekend.

In de laatste frames van dit 'filmpje' komen de twee heldere vlekken op Ceres in beeld. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.
In de laatste frames van dit ‘filmpje’ komen de twee heldere vlekken op Ceres in beeld. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.
De afgelopen tijd heeft Dawn regelmatig foto’s van Ceres gemaakt. Deze foto’s werden door NASA gebruikt om de ruimtesonde in de juiste baan om de dwergplaneet te manoeuvreren. Tot op heden heeft Dawn zich voortreffelijk gedragen en continu gedaan wat NASA wilde. Op 23 april kan de ruimtesonde eindelijk beginnen aan zijn wetenschappelijk onderzoek. Dan bevindt de ruimtesonde zich in een baan die hem op zo’n 13.500 kilometer afstand van Ceres’ oppervlak houdt. Naar verwachting krijgen we dan ook meer duidelijkheid over de mysterieuze heldere vlekken op het oppervlak van Dawn. Vanaf 9 mei zal Dawn Ceres nog verder naderen. Na die tijd mogen we nog betere foto’s (met een veel hogere resolutie) verwachten.

“De foto’s die we tijdens het naderen van Ceres gemaakt hebben, geven ons een voorlopig, fascinerend beeld van de wereld die Dawn binnenkort in detail zal gaan bestuderen,” vertelt onderzoeker Marc Rayman. “De beelden stellen ons in staat om nieuwe en intrigerende vragen te stellen.” En de antwoorden op die vragen? Die volgen hopelijk binnenkort.

Bronmateriaal

"Ceres' Bright Spots Come Back Into View" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd