Heeft de agressieve voetbalfan stiekem een saai leven?

  voetbalfan

  Onderzoek toont aan dat voetbalfans agressiever zijn als ze een lage cortisolspiegel hebben. Het suggereert dat ze van nature weinig stress en spanning ervaren en die spanning opzoeken door agressief te worden.

  Onderzoekers verzamelden een aantal Ajax-fans en lieten ze kijken naar een samenvatting van de wedstrijd die hun club op 29 januari 2012 tegen Feijenoord speelde. Ajax verloor die wedstrijd met 4-2. Zodra de samenvatting erop zat, kregen de Ajax-fans te horen dat zij mochten bepalen hoe heet de saus zou zijn die een Feijenoord-fan zou moeten eten. “Dit is een veelgebruikte maat in wetenschappelijk onderzoek naar agressie,” vertelt onderzoeker Paul van Lange. “Hoe meer hete saus men toedient, hoe agressiever men handelt.”

  Uit het onderzoek bleek dat Ajax-fans die voordat ze de wedstrijd keken al een lage cortisolspiegel hadden na het zien van de wedstrijd agressiever waren. “Hoe lager de cortisolspiegel voor het zien van een wedstrijd, hoe agressiever de supporter zich gedroeg.” Hoe is dat te verklaren? Cortisol is een stresshormoon en uit dit onderzoek blijkt dat mensen die van nature weinig cortisol bezitten, sneller agressief worden. Mogelijk is het zo dat mensen die van nature weinig stress of spanning ervaren deze spanning juist opzoeken door sneller agressief te worden. Het wijst erop dat behoefte aan sensatie en opwinding ook een motief kan zijn voor agressie bij voetbalfans.

  Uit eerder onderzoek is al gebleken dat tijdens een spannende wedstrijd bij fans de hoeveelheid testosteron (een geslachtshormoon) en cortisol (het stresshormoon) toeneemt. Hierdoor worden fans gestrest en strijdvaardiger. Maar onduidelijk bleef wat er nu voor zorgde dat zo’n strijdvaardige fan ook daadwerkelijk agressief werd. Dit onderzoek suggereert dat we daarvoor onder meer moeten kijken naar het basisniveau cortisol. Agressie tussen de fans van twee clubs is dus niet louter een groepsproces. Ook biologische verschillen tussen mensen zijn van belang.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd