Ruimtesonde Cassini kiekt een optische illusie

Op de foto lijkt het maantje Tethys boven de noordpool van Saturnus te zweven. Een prachtig beeld, maar bedrog!

De laatste keer dat we ons oog op Tethys lieten vallen, cirkelde deze – net als alle ander manen – nog netjes ter hoogte van Saturnus’ evenaar om de gasreus heen. Maar wat zien we nu? Op een zojuist vrijgegeven foto van Cassini lijkt Tethys opeens boven de noordpool van Saturnus te zweven.

Een optische illusie, zo helpt NASA ons gauw uit de droom. In werkelijkheid bevindt Tethys zich op deze foto op veel grotere afstand van Cassini dan Saturnus. Maar omdat visuele aanwijzingen over de afstand tot Tethys ontbreken, plaatst ons brein de maan boven de noordpool van de gasreus.

Een prachtige foto van Saturnus en zijn ringen en maantje Tethys. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Een prachtige foto van Saturnus en zijn ringen en maantje Tethys. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Op het moment dat Cassini de foto maakte, was deze zo’n 3,4 miljoen kilometer van Saturnus verwijderd. De foto is iets bewerkt. Zo is Tethys ten opzichte van Saturnus ietsje helderder gemaakt, zodat de maan beter zichtbaar werd.

Bronmateriaal

"" -

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd