Doodles van kinderen ontdekt in middeleeuws manuscript

In de marges van het manuscript staat een mens, een paard of een koe en iets wat lijkt op een duivel getekend.

Het manuscript is oorspronkelijk afkomstig van een fransiscaans klooster in Napels. Het stamt uit de veertiende eeuw. De doodles in de marge van het manuscript zijn waarschijnlijk enkele eeuwen later toegevoegd.

Vier- tot zesjarigen
De doodles zijn het werk van kinderen, zo stelt historicus Deborah Thorpe die de doodles onderzocht. Ze liet de doodles onder meer zien aan kinderpsychologen en die stelden dat ze waarschijnlijk getekend zijn door kinderen die tussen de vier en zes jaar oud waren.

Afbeelding: Kislak Center for Special Collections, Rare Books and Manuscripts, University of Pennsylvania Libraries folio 23r.
Afbeelding: Kislak Center for Special Collections, Rare Books and Manuscripts, University of Pennsylvania Libraries folio 23r.

Weinig veranderd
Hoewel deze doodles dus honderden jaren geleden getekend zijn, zijn ze niet te onderscheiden van de doodles die kinderen vandaag de dag tekenen. Zo zijn de figuren langgerekt, hebben ze lange benen, missen ze een torso en ligt de focus sterk op het hoofd.

Volgens Thorpe zijn de doodles zijn waardevol. “Het is bewijs voor de interactie tussen kinderen en boeken in de middeleeuwen. Het laat zien hoe kinderen er toen van genoten om te spelen en te leren, hoe ze zichzelf uitdrukten en hun fantasie met hen op de loop ging, net zoals dat vandaag de dag met kinderen kan gebeuren.” Onduidelijk is of het de kinderen toegestaan was om in het boek te tekenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd