Deze ‘elektronische tattoo’ kan een schat aan informatie over jou verzamelen

Onderzoekers hebben een ‘tijdelijke elektronische tatoeage’ ontwikkeld die onder meer jouw emoties in beeld kan brengen.

De ‘tatoeage’ bestaat uit een elektrode die de activiteit van spieren en zenuwcellen monitort en blijft als een sticker aan je huid plakken. Een speciale nanotech coating zorgt ervoor dat de elektrode extra goed presteert en uren op rij informatie kan verzamelen, zonder dat de huid geïrriteerd raakt.

Elektromyografie
De tatoeage is oorspronkelijk ontwikkeld als een alternatief voor elektromyografie. Elektromyografie is een techniek die gebruikt wordt om de gezondheid van spieren en zenuwcellen vast te stellen. Maar elektromyografie is nogal ingrijpend. Vaak moeten mensen urenlang in een laboratorium vertoeven en soms wordt een naald in hun spierweefsel gestopt om het te kunnen beoordelen. De tatoeage is wat dat betreft een veel beter alternatief. “Onze tatoeage stelt patiënten in staat om door te gaan met hun dagelijkse bezigheden, terwijl de elektrode de activiteit van hun spieren en zenuwcellen monitort,” vertelt onderzoeker Yael Hanein. “Het idee is: plak ‘m op en vergeet ‘m.”

“In de toekomst kan de tatoeage bijvoorbeeld wel eens ingezet worden door marketeers die willen weten welke emotie een product of dienst nu werkelijk bij mensen oproept”

Marketing
Maar de tatoeage biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kan deze ook de emoties van mensen in beeld brengen. En wel door de spieren in het gezicht en dus de gezichtsuitdrukkingen van mensen te monitoren. “Onderzoekers wereldwijd proberen methoden te ontwikkelen voor het in kaart brengen van emoties en zij analyseren daarbij gezichtsuitdrukkingen, meestal middels foto’s en slimme software,” vertelt Hanein. “Maar onze huidelektrode biedt een veel directere en gemakkelijkere oplossing.” In de toekomst kan de tatoeage bijvoorbeeld wel eens ingezet worden door marketeers die willen weten welke emotie een product of dienst nu werkelijk bij mensen oproept.

De 'tatoeage'. Afbeelding: American Friends of Tel Aviv University (AFTAU).
De ‘tatoeage’. Afbeelding: American Friends of Tel Aviv University (AFTAU).

Maar de ‘tattoo’ heeft nog meer implicaties. Zo zal deze op korte termijn gebruikt worden om de spieractiviteit van patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen te monitoren. “Maar dat is nog niet alles. De fysiologische gegevens die we uit specifieke spieren halen, kan in de toekomst gebruikt worden om vast te stellen hoe alert autobestuurders zijn. En patiënten die na een beroerte of hersenbeschadiging aan het revalideren zijn kunnen de ‘tattoo’ gebruiken om hun controle over hun spieren te vergroten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd