Rosetta + Game of Thrones-ster Littlefinger = dit magisch filmpje

rosetta

Het is de meest ambitieuze ruimtemissie van dit jaar: Rosetta. De ruimtesonde vergezelt momenteel een komeet en gaat er ook een lander op zetten. Reden genoeg voor regisseur Tomek Bagiński om de missie te eren met een geweldig filmpje.

De korte film heeft de veelzeggende titel ‘Ambition‘ meegekregen. Het filmpje gaat in essentie over wat het betekent om mens te zijn: lastige dingen proberen te doen, verlangen naar schijnbaar onmogelijke doelen, leren, aanpassen en evolueren. Ruimtesonde Rosetta is daar natuurlijk een fantastisch voorbeeld van. Het begon als een droom – een komeet die zich met enorme snelheid door de ruimte haast van dichtbij bekijken – die na decennia van plannen, bouwen en vliegen werkelijkheid is geworden nu Rosetta bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is aangekomen.

Herschrijven
En dat is nog maar het begin. Naar verwachting zal Rosetta – die de komeet inmiddels tegen alle verwachtingen in tot een afstand kleiner dan tien kilometer is genaderd – de astronomieboeken gaan herschrijven. Onderzoekers hopen dat de ruimtesonde meer duidelijkheid zal geven over de elementen die al zo’n 4,6 miljard jaar in deze vieze ijsbal zijn opgeslagen. Uiteindelijk hopen ze in dit vreemde kosmische badeendje zelfs meer te weten te komen over onze eigen oorsprong: brachten kometen water en andere bouwstenen voor leven op aarde? En hebben ze dat wellicht ook op andere planeten gedaan?

Lander
Veel antwoorden zullen niet direct van Rosetta, maar van de lander die nu nog veilig aan Rosetta zit vastgeklampt – Philae – komen. Op 12 november zal ESA proberen die lander op het oppervlak van de komeet te zetten. “Rosetta bevindt zich op minder dan tien kilometer afstand van de komeet en beiden racen door de ruimte met meer dan 60.000 kilometer per uur,” vertelt Matt Taylor namens ESA. “Volgende maand zullen we proberen om op de komeet te landen en met de ruimtesonde die eromheen draait zullen we vervolgens proberen om de komeet nog een jaar of langer bij te houden en te zien hoe deze zich door de tijd heen ontwikkelt. Het is allemaal nieuw en uniek en nog nooit eerder gedaan. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar het is werkelijkheid voor de teams die hun hele leven aan deze missie werken, die de grenzen van de technologie ten bate van de wetenschap hebben opgerekt en antwoorden zoeken op de grootste vragen omtrent de oorsprong van het zonnestelsel.”

Rosetta: we kunnen er wel over blijven schrijven. Maar even terug naar waar het in dit bericht over gaat: het filmpje dat regisseur Tomek Baginski naar aanleiding en ter ere van Rosetta maakte. De film eert het verlangen om iets wat sciencefiction lijkt, werkelijkheid te laten worden. ‘Ambition‘ is in IJsland geschoten en werd op 24 oktober in London voor het eerst vertoond. ESA werkte nauw mee aan de film en is trots op het resultaat. Nieuwsgierig? Bekijk het resultaat hieronder en zie waar ambitie ons brengen kan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd