Gisterenavond lanceerde Orbital Sciences ruimtesonde Cygnus, met aan boord onder meer voorraden voor het ISS en het opstapje naar de eerste private ruimtetelescoop. Maar de lancering ging goed mis: kort na de lancering explodeerde de Antares-raket.
De lancering van de met voorraden beladen Cygnus stond eigenlijk voor maandag gepland, maar werd toen uitgesteld omdat een boot in de weg lag. Gisterenavond (Nederlandse tijd) werd een nieuwe poging ondernomen. Maar die ging mis. De Antares-raket die Cygnus op hoogte moest brengen, explodeerde kort nadat deze de grond verliet. Zowel de raket als de ruimtesonde zijn verloren gegaan. Hoewel flink wat brokstukken op en rondom het lanceerplatform terecht zijn gekomen, zijn er geen gewonden gevallen.
Orbital Sciences
De Antares-raket en Cygnus zijn ontwikkeld door Orbital Sciences: één van de bedrijven die NASA momenteel helpen om het ISS te bevoorraden. Sinds de spaceshuttle met pensioen ging, heeft NASA immers geen ruimtevaartuig meer beschikbaar om dat te doen. Vandaar dat dat klusje nu wordt uitbesteed aan onder meer Orbital Sciences. Eerder dit jaar vloog het bedrijf al tweemaal – succesvol – naar het ISS.
De samenwerking
Dat deze laatste lancering fout is gegaan, is voor NASA zeker geen reden om de huidige aanpak te wijzigen en/of Orbital Sciences te laten vallen. In een officiële verklaring laat William Gerstenmaier namens NASA weten: “Hoewel NASA teleurgesteld is dat Orbital Sciences’ derde bevoorradingsmissie naar het ISS vandaag niet succesvol was, zullen we zodra we begrijpen wat er vandaag mis is gegaan vooruit blijven kijken naar de de volgende poging (…) Orbital heeft tijdens de eerste twee missies naar het ISS eerder dit jaar laten zien dat ze buitengewone vaardigheden hebben en we weten dat ze dat succes kunnen repliceren. Het lanceren van raketten is een ongelofelijk moeilijke onderneming en we leren van elk succes en elke tegenslag.”
NASA benadrukt dat het internationale ruimtestation door deze tegenslag niet in de problemen zal komen. De bemanning zou nog over voldoende voedsel en andere belangrijke voorraden beschikken.