Rokende moeder heeft grotere kans op dik kind

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap roken, hebben een veel grotere kans op dikke kinderen dan vrouwen die de sigaret links laten liggen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC. De wetenschappers bestudeerden 5000 kinderen. De situatie van de kinderen verschilde: soms rookte alleen de moeder. Soms zowel de moeder als de vader.

Onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap bleven roken in vergelijking met moeders die niet rookten of stopten, vijftig procent meer kans hadden op een kind dat later overgewicht kreeg. De vrouwen die kort nadat ze te horen kregen dat ze zwanger waren, stopten met roken, hadden geen grotere kans op een kind met overgewicht. Datzelfde geldt voor kinderen waarvan de vader rookte. Wel waren de kinderen van deze ouders tot hun vierde levensjaar ietsje kleiner (maar even zwaar) dan gemiddeld.

WIST U DAT…

Groei
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat roken kan leiden tot groeiproblemen. Dit onderzoek toont aan dat die problemen zich niet beperken tot de baarmoeder. Ook veel later nog kunnen kinderen hinder ondervinden van een rokende moeder. Volgens de wetenschappers doen vrouwen er goed aan om niet te roken of zodra ze weten dat ze zwanger zijn in ieder geval te stoppen.

Het onderzoek en de conclusies zijn gebaseerd op een bevolkingsonderzoek: Generation R. Voor dit onderzoek worden 10.000 kinderen vanaf de zwangerschap totdat ze volwassen zijn gevolgd.

Bovenstaande foto is gemaakt door Filippo (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd