Eerste beelden van bewusteloos brein

Wetenschappers hebben voor het eerst de hersenen van een patiënt gescand op het moment dat deze door een narcose onder zeil ging.

Het is onduidelijk wat er precies in de hersenen gebeurt kort nadat iemand onder narcose is gegaan. Tot nu: wetenschappers hebben op het moment suprême een hersenscan gemaakt.

Afname
Op de beelden (bekijk ze hieronder) is te zien hoe de activiteit in de hersenen snel, maar geleidelijk afneemt. En de verbindingen tussen zenuwcellen vallen plots weg. De onderzoekers bestudeerden zeventien patiënten. Alle patiënten vertoonden hetzelfde patroon.

WIST U DAT…

…snel afgeleide mensen teveel hersenen hebben?

Zien
Het onderzoek leverde enkele opvallende conclusies op. Bijvoorbeeld op het moment dat een onderzoeker in het zicht van de bewusteloze patiënt kwam. “De patiënt ligt stil en rustig en er is activiteit in wat wij denken dat de visuele cortex is,” legt onderzoeker Brian Pollard uit. “We zien in het brein dat de patiënt ons ziet. We weten niet wat dat betekent. We zien het voor het eerst.”

De onderzoekers kunnen zo niet alleen meer te weten komen over narcoses en het effect ervan. De hersenscans kunnen in het vervolg ook gebruikt worden om te kijken hoe de hersenen van mensen met Alzheimer, dementie of een beroerte zich ontwikkelen.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Pendethan (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd