Robothond kan nu ook objecten oppakken en weggooien

big dog

BigDog, de indrukwekkende robothond van DARPA, heeft twee nieuwe trucjes geleerd. De hond – die in een later stadium voor militaire doeleinden moet worden ingezet – kan nu objecten oppakken en met flinke kracht wegsmijten.

BigDog kan al heel veel. Zo kan de robot wandelen, rennen en klimmen. Bovendien is deze dankzij zijn vier poten in staat om de meest ontoegankelijke gebieden te betreden. Daarnaast kan de robot ook nog eens prima dienst doen als pakezel: de robot kan behangen worden met afgeladen tassen.

Maar voor de onderzoekers die BigDog ontwikkelden, is dat nog niet genoeg. En dus leerden ze de robot twee nieuwe trucjes: objecten oppakken en wegsmijten. En dat gaat de robot prima af, zo blijkt wel uit onderstaand filmpje. Het blok dat de robot oppakt, weegt iets meer dan vijftien kilo. De robot kan ervoor zorgen dat het meer dan vijf meter verderop neerkomt.

Het ziet er misschien simpel uit, maar dat is het niet. Ondanks het gewicht van het blok en de kracht die de robot moet leveren om het blok weg te gooien, moet deze toch op de been zien te blijven. En dat lukt. De nieuwe trucjes moeten BigDog nog veelzijdiger maken. De robot kan nu de kracht in zijn hele ‘lichaam’ gebruiken om objecten te tillen en opzij te zetten.

In de toekomst zouden robothonden zoals deze gebruikt kunnen worden in het leger. Ze kunnen bijvoorbeeld voorraden met zich meeslepen en zo soldaten ontlasten.

Bronmateriaal

"Dynamic Robot Manipulation" - Youtube.com
"BigDog - The Most Advanced Rough-Terrain Robot on Earth" - Bostondynamics.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Bostondynamics.com.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd