Robot krijgt een menselijk gezicht

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die zijn gezichtsuitdrukkingen af kan stemmen op wat hij zegt.

De robot heeft de naam Mask-Bot gekregen. De robot kan praten. Dat is op zichzelf niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat de robot levensechte gezichtsuitdrukkingen heeft. Terwijl Mask-Bot praat, bewegen zijn wenkbrauwen en het hoofd zelf.

WIST U DAT?

…robots ook in vorm moeten blijven en dus de sportschool bezoeken?

De robot bestaat uit een transparant masker waar een gezicht op geprojecteerd wordt. De projectie is sterk genoeg om ook overdag zichtbaar te zijn. Om de juiste gezichtsuitdrukking te projecteren, maakt Mask-Bot gebruik van een uitgebreide database waarin gezichtsuitdrukkingen gekoppeld worden aan geluiden. Zo weet Mask-Bot dat hij bij een bepaalde toon gelukkig moet kijken. Of juist verdrietig. Mask-Bot kan zowel een vrouwen- als een mannenstem produceren en kan getypte tekst voorlezen.

Maar waar kan Mask-Bot nu voor gebruikt worden? Onderzoekers denken aan videoconferenties. “Normaal gesproken verschijnen deelnemers op het scherm,” vertelt onderzoeker Takaaki Kuratate. “Met Mask-Bot kun je een realistische replica van iemand maken die echt aan de vergadertafel zit en met je praat. Je kunt een algemeen masker gebruiken voor een man of een vrouw, of je maakt een persoonlijk masker voor iedere deelnemer.” Maar er zijn meer mogelijkheden. “Deze systemen kunnen op korte termijn ook gebruikt worden als gezelschap voor oudere mensen die veel tijd alleen doorbrengen.”

Bronmateriaal

"Mask-bot: A robot with a human face" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Uli Benz / TU Munich.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd