Moeder helpt spinaap aan de vrouw

Uw moeder mee tijdens uw eerste date? U moet er niet aan denken. Maar bij spinapen is het een garantie voor succes, zo blijkt.

De onderzoekers bestudeerden spinapen in het Braziliaanse regenwoud. De dieren zijn heel bijzonder. Het zijn geen ruziemakers en in tegenstelling tot andere primaten heeft het mannetje met de hoogste status niet de meeste seks. Sterker nog: de kans op nageslacht lijkt eerlijk verdeeld onder alle mannetjes.

Moeder
Maar er is nog iets bijzonders met deze apen aan de hand. De moeders – die gemakkelijk dertig jaar of ouder kunnen worden – blijven een leven lang bij hun zonen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat de moeder geen last is voor de zoon. Sterker nog: zijn kansen op een goede vrouw stijgen door de aanwezigheid van mams. De zonen die de meeste tijd bij hun moeder doorbrachten, bleken ook de meeste jongen te hebben.

Contact
Via hun moeder komen ze waarschijnlijk meer in contact met vrouwtjes die geen familie zijn en dus zeer geschikt zijn om jongen bij te verwekken. “De ontdekking dat er geen inteelt plaatsvindt, is heel belangrijk,” vertelt onderzoeker Karen Strier. “Paren gaat mogelijk door de invloed van de moeders en familie van moeders kant minder onwillekeurig dan we denken.”

“Deze nieuwe gegevens laten zien wie de touwtjes in handen hebben in de samenleving van de spinapen. De moeders.” Het onderzoek is belangrijk voor het behoud van de spinaap. De spinaap is een bedreigde diersoort waarvan er nog maar hooguit duizend in leven zijn. Om ze te redden worden apen soms in reservaten geplaatst. Wil zo’n verplaatsing echt succesvol zijn, moeten de moeders mee, zo suggereert dit onderzoek.

Bronmateriaal

"Monkey mothers found to be key to sons' reproductive success" - Eurekalert.org
"Egalitarian monkeys share around paternity" - ABC.net.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carla B. Possamai / University of Wisconsin-Madison.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd