Riemvis op camera vastgelegd

Riemvis

Wetenschappers hebben voor het eerst een goede opname van de riemvis in handen. Over het dier is vrij weinig bekend, aangezien het diep in de oceaan en ver van de kust vandaan leeft. De video is tot nu toe de langste en beste opname van de vissensoort.

Onderzoekers hebben het videomateriaal onderzocht en hun bevindingen opgeschreven in het wetenschappelijk blad Journal of Fish Biology. Wetenschappers zijn dankzij de video’s een stuk wijzer geworden over het bestaan van de onbekende riemvis. Voorheen kwam al hetgeen dat wij over de vis weten van aangespoelde riemvissen af.

Riemvis
Van de riemvis wordt gedacht dat hij de langste vissensoort met botten is, op de haai en de rog na. Zo kan de soort tot wel vijftien meter lang worden. Riemvissen vormen een familie uit de orde van de koningsvissen. Een aarsvin hebben ze niet, wel een zeer lange rugvin die al op hun kop begint. De eerste acht tot tien vinstralen van deze rugvin zijn vaak opvallend rood gekleurd en een stuk langer dan de rest.

Video
Op het filmpje is een zwemmende riemvis te zien op een diepte van zo’n 111 meter in de golf van Mexico. Door zijn lange rugvin op een golvende manier te bewegen, controleert hij zijn bewegingen precies. De riemvis zwemt met zijn hoofd naar boven en zijn staart naar beneden gericht. Volgens Mark Benfield, één van de onderzoekers, zwemt het dier met gemak van boven naar beneden en van voor naar achteren. Aan het einde van de video is te zien hoe de vis plotseling snel weg zwemt, waarschijnlijk was hij het zat om gevolgd te worden. Opvallend is dat de riemvis een soort van parasiet (pissebed) aan zijn rug lijkt vast te hebben. Het is volgens Benfield de eerste keer dat dit wordt gezien.

Bekijk de video:

Bronmateriaal

"Video Reveals Bizarre Deep-Sea Oarfish" - livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Unknown (cc via commons.wikimedia.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd