‘Restanten van crash op de maan gevonden’

NASA heeft een bijzondere krater op de maan gevonden. De krater is mogelijk ontstaan door een gecrashte orbiter.

De Lunar Reconnaissance Orbiter maakt foto’s van de maan. En op één van die foto’s werd een bijzonder object aangetroffen. Het object bevindt zich aan de achterzijde van de maan en het lijkt erop dat het de restanten van een gecrashte orbiter zijn.

WIST U DAT…

…zich ook op de achterkant van de maan vulkanen bevinden?

Lunar Orbiter 2
Het zou dan gaan om Lunar Orbiter 2. De orbiter werd in 1967 met opzet door NASA op de maan gestort. Dat gebeurde aan de achterkant van de maan: buiten het zicht van alles en iedereen. Vandaar dat ook onbekend is waar de orbiter precies neer is gekomen. Maar de foto van de Lunar Reconnaissance Orbiter lijkt dat mysterie nu op te lossen.

Vlekken
Op de foto zijn twee donkere vlekken te zien: mogelijk zijn het twee bergjes met restanten van de Lunar Orbiter 2. Maar zelfs wetenschappers weten het niet zeker. Het is lastig te zien. Ze hopen binnenkort een gedetailleerde foto van het gebied te maken en met zekerheid vast te kunnen stellen of het om restanten van de orbiter gaat.

De Lunar Orbiter 2 werd wereldberoemd toen deze een foto van het oppervlak van de maan maakte. De foto ging de boeken in als de foto van de eeuw.

De foto van de eeuw. Foto: NASA / LOIRP

Bronmateriaal

"Is this the lunar crash site of a 1967 spacecraft?" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / GSFC / Arizona State University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd