Gedomesticeerde hond overleefde IJstijd niet

Al voor de IJstijd werden honden gedomesticeerd. Maar hun nageslacht overleefde de kou niet, zo blijkt.

Het onderzoek verklaart waarom er 33.000 jaar oude restanten van gedomesticeerde honden zijn gevonden, terwijl de gedomesticeerde hond van tegenwoordig pas 17.000 jaar geleden ontstond. Volgens de onderzoekers werden de eerste honden tienduizenden jaren geleden al tot huisdier gemaakt. Maar hun nageslacht kon de kou niet aan en dus begon het domesticatieproces na de IJstijd opnieuw.

Stabiel
Volgens onderzoeker Susan Crockford waren de omstandigheden om honden (of eigenlijk wolven) te domesticeren zo’n 33.000 jaar geleden prima. “Maar zulke omstandigheden moeten voortdurend, gedurende vele generaties stabiel zijn om een echte hond op te leveren,” zo stelt ze.

WIST U DAT…

Na de IJstijd
“Het lijkt erop dat zulke stabiele omstandigheden er pas waren na de IJstijd. En zelfs na de IJstijd startte de domesticatie van wolven op verschillende tijden en plaatsen en ging het ook nog wel eens mis, omdat de omstandigheden niet stabiel genoeg waren.”

De onderzoekers baseren hun conclusies op diverse restanten van oude wolven en honden. Zo vonden ze in Siberië de restanten van een wolf met enkele kenmerken van een hond. De tanden van het dier leken nog sterk op die van een wolf en waarschijnlijk gedroeg het dier zich zo ook. De studie stelt op overtuigende wijze vast dat de domesticatie van honden veel eerder begon dan gedacht en ook zeker één keer sterk onderbroken werd.

Bronmateriaal

"Prehistoric dog domestication derailed by Ice Age" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rob Kleine (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd