Remood: vind mensen met dezelfde stemming

Stel, u bent op een festival en zoekt mensen om een serieus gesprek mee te voeren. Toets ‘serieus gesprek’ in op uw telefoon en een zogenaamde ‘moodkompas’ wijst u de weg naar een plek op het festivalterrein waar meer mensen rondlopen met dezelfde stemming als u. Drie studenten ontwierpen het moodkompas (met de naam ‘Remood’). Zij krijgen vandaag een prijs tijdens het Kennisfestival in Rotterdam.

De Kennisalliantie, een groep bestaande uit diverse kennisorganisaties en -instellingen, zoekt ieder jaar naar innovatieve nieuwe toepassingen voor satellietnavigatie. Dit jaar is ‘Remood’ de meest interessante toepassing. “De jongens van Remood geven – gebruikmakend van de techniek – de festivalmarkt een extra instrument om een uniek evenement weg te zetten”, vindt Nico van Buren, directeur van de Kennisalliantie. “Nederlandse DJ’s en festivals zijn al wereldbekend. Deze tool kan daar nog meer aan bijdragen.”

In de kroeg
“Ons idee ontstond op de plek waar je de beste ideeën bedenkt,” vertelt student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Delft Jon Reijneveld. “In de kroeg.” Rijneveld en twee medestudenten kwamen op het idee ‘Remood’. Mood voor stemming en ‘re’, omdat iemand een nieuwe stemming zoekt. Zo kunnen gebruikers op zoek gaan naar blije of dansende mensen. Of iemand kan aangeven eenzaam te zijn.

Innovatief
Rijneveld: “Remood speelt in op de trend dat festivals innoveren. Dit is een leuke nieuwe gadget die zowel voor de bezoeker, als voor de festivalorganisatie toegevoegde waarde heeft.” De organisatie kan zien hoe bezoekers op elke willekeurige locatie zich voelen. Als de algemene stemming is: de muziek staat te zacht, kan de DJ van dienst het volume opschroeven. Reijneveld: “Voor de organisatie is deze informatie ontzettend handig.”

WIST U DAT…

Veiligheid
Ook kan de applicatie de veiligheid van festivals verbeteren. Het festivaldrama van Duisburg ligt nog vers in het geheugen. Negentien mensen vonden de dood toen paniek ontstond en iedereen ineens naar de uitgang wilde. Het moodkompas kan mensen met de stemming ‘ik voel me in het nauw gedreven’ op een veilige manier naar open ruimte navigeren.

Bronmateriaal

NSO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd